Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Олена Зеленська підписала з ЮНІСЕФ в Україні Меморандум для посилення спільної роботи у сферах навчання та захисту дітей під час війни

02 Серпня 2022 • 11:55

Кіл-сть переглядів: 353

Перша леді України Олена Зеленська підписала Меморандум про взаєморозуміння з Представництвом Дитячого фонду Організації Об’єднаних Націй (ЮНІСЕФ) в Україні.

 

Це продовження партнерства, яке було плідним до повномасштабного вторгнення Росії. Зокрема, ЮНІСЕФ брав участь у впровадженні реформи шкільного харчування, яку ініціювала дружина Президента. Тепер було вирішено об’єднати зусилля та сфокусувати їх на тому, щоб діти й молодь, особливо найуразливіші групи, якомога менше відчували на собі згубний вплив війни.

«Одним із важливих напрямків нашої роботи буде інформаційний – маємо постійно розповідати світові, як війна забирає дитинство в наших дітей. Наголошуватимемо міжнародній спільноті, що Росія регулярно порушує в Україні Конвенцію про права дитини, Конвенцію про права осіб з інвалідністю. Росія пошкодила понад 2 тисячі закладів освіти. Але це лише будівлі. З лютого вона звела нанівець освітній процес в принципі, змусила наших дітей укриватися в бомбосховищах, голодувати, тікати за кордон. Світ має чути про це й пам’ятати щодня», – зазначила Олена Зеленська.

У Меморандумі визначено такі основні сфери співпраці: поліпшення доступу та якості навчання у школах і дитсадках, впровадження Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, щоб уже зараз боротися з травмами, яких завдає війна, створення безбар’єрного середовища для дітей і розбудова соціальної інклюзії.

 

Одним з елементів співпраці в межах Меморандуму буде кампанія «Спільно до навчання», яку ЮНІСЕФ запускає напередодні навчального року разом з Міністерством освіти і науки та іншими органами влади за підтримки першої леді. Ініціатива міститиме кілька компонентів: безпека освітнього простору, зокрема облаштування бомбосховищ, активності в укриттях, інструкції для вчителів і навчання з мінної безпеки, а також психосоціальна підтримка, залучення й розвиток молоді.

«Ми готові продовжувати це важливе партнерство між ЮНІСЕФ та першою леді. Війна в Україні та руйнування освітньої інфраструктури чинить нищівний вплив на життя та майбутнє понад 5,7 мільйона школярів в Україні. Разом із пані Зеленською ми працюватимемо над захистом прав кожної дитини та створенням можливості продовжувати навчання в ці складні часи. Освіта є правом та однією з найважливіших інвестицій, щоб дати дітям відчуття нормальності й безпеки. Діти в Україні та за кордоном потребують безпечного доступу до навчання та психологічної підтримки. Їм потрібен простір і можливість взаємодіяти з однолітками та допомога з освітнім процесом, який вони пропустили через війну», – розповів Мурат Шахін, голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні.

Кампанія «Спільно до навчання» має на меті повернути українським дітям доступ до освіти й поліпшити їхнє фізичне здоров’я, харчування та соціально-емоційний розвиток.

 

Це важливо для всіх: батьків, дітей, учителів та адміністрацій шкіл. Адже юним українцям необхідно вчитися. Освітній процес також допомагає їм підтримувати ментальне, фізичне здоров’я та психосоціальний розвиток. Дорослі разом із дітьми мають змогу обрати формат навчання у новому році: онлайн, офлайн чи комбіноване. Однак питання освіти має залишатися пріоритетом для кожної дитини.

 

Нагадаємо, що реалізується ініціатива Першої леді України Олени Зеленської щодо створення Національної програми психічного здоров’я та психосоціальної підтримки.

 

Версія для друку