Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

«Опорні школи – це нова система якісної освіти», – Сергій Машковський

18 Квітня 2016 • 12:48

Кіл-сть переглядів: 1 430

Голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський оглянув приміщення Іршанського навчально-виховного комплексу «Гімназія ДНЗ» та Новоборівського ліцею в Іршанській та Новоборівській об’єднаних територіальних громадах. За рахунок державних коштів, що виділені на розвиток новостворених громад області, дані навчальні заклади можуть бути комплексно відреставровані в цьому році.

 

Новоборівський ЗНЗ-ліцей  був представлений як проект так званої опорної школи.

 

«Опорні школи – це нова система освіти, якісної освіти для діток, які навчаються в маленьких містечках та селищах. В такій школі має перш за все бути відповідна матеріально-технічна база: спортивний та актовий зали, їдальня, кабінети та лабораторії», – розповів Сергій Машковський.

 

Відповідна увага при виборі опорних шкіл приділятиметься і рівню знань учнів. Також в опорній школі має бути досвідчений директор, кваліфікований педагогічний колектив. Рішення про створення опорних шкіл будуть приймати громади.

 

Кожна опорна школа буде мати філії, не менше трьох. Філія – це школи першого ступеня, тобто для дітей, які навчаються з 1 по 4 клас. Після закінчення 4 класу діти будуть мати можливість навчатися в якісній опорній школі. Початкова школа має бути наближена до місця проживання дітей, а учні інших класів зможуть їздити до місця навчання автобусами.

 

Сергій Машковський оглянув також стан доріг в Новоборівській громаді, оскільки для того, щоб діти могли добратися до такої опорної школи, необхідні автобуси та якісні дороги.

 

 «Результатом процесу фінансової децентралізації є значне збільшення доходів місцевих бюджетів. Тому прошу відправити левову частку цих коштів на ремонт доріг, аби наші діти на шкільних автобусах могли доїхати до школи», – звернувся він  до керівників об’єднаних громад.

 

В поточному році діє державна програма на придбання нових автобусів.

 

«На умовах співфінансування з місцевими органами влади  – у відношенні 50 на 50% – до першого вересня ви можете купити шкільні автобуси. Я прошу органи місцевого самоврядування невідкладно оголосити тендери на придбання шкільних автобусів», – наголосив голова ОДА.

Версія для друку