Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Останній в’язень концтабору Майданек вдячний молоді за пам’ять про подвиги дідів. ФОТО

10 Квітня 2015 • 11:12

Кіл-сть переглядів: 699

10 квітня до пам’ятного знаку «Жертвам фашизму» прийшли представники влади, ветерани війни, громадськість, молодь, школярі. Тут відбувся мітинг, присвячений Міжнародному дню визволення в’язнів фашистських концтаборів.

 

Заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, виступаючи перед учасниками мітингу, віддав глибоку шану мільйонам людей, які загинули в нацистських концтаборах. До молоді посадовець звернувся зі словами: «Розумійте і вивчайте історію для того, щоб передбачити майбутнє і впливати на нього».

 

Ярослав Лагута низько вклонився ветеранам за те, що зараз над Житомирщиною світить весняне сонце, і подякував молодим, які захищають Батьківщину на сході. «Давайте будемо пам’ятати, вивчати, оцінювати минуле, щоб передбачувати майбутнє і не допустити повторення тих кривавих подій у майбутньому», – наголосив він.

 

Останній в’язень концтабору Майданек, справжня житомирська легенда, Франц Карлович Бржезицький повідомив присутнім, що цей знак в пам’ять про наших співвітчизників, закатованих у фашистських таборах в роки Другої світової війни, було споруджено 25 років тому. Тоді були живі більше 40 колишніх в’язнів, зараз залишився тільки він один.

 

Ветеран низько вклонився і висловив велику вдячність молодим, своїм нащадкам, які зберігають пам’ять про подвиги своїх дідів. 90-річний герой охоче спілкується з людьми, радіє життю і не знає, в чому таємниця його довголіття: «Я жив, як усі, завжди тяжко працював, мало відпочивав». Мабуть, ці тяжкі часи і випробування, що випали на долю останнього арештанта Майданека, і загартували його. Здоров’я Вам, Франце Карловичу, і довгих років життя.

 

 

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку