Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Пам’ятка для населення щодо профілактики гострих кишкових інфекцій

21 Червня 2016 • 12:45

Кіл-сть переглядів: 618

МОЗ нагадує про правила щодо профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:

 

• дотримуватися правил особистої гігієни;

 

• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;

 

• мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;

 

• користуватися індивідуальним посудом;

 

• запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;

 

• регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;

 

• окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);

 

• для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);

 

• добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;

 

• дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);

 

• використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;

 

• вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;

 

• використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;

 

• мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;

 

• не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;

 

• при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);

 

• не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;

 

• не давати маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;

 

• не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, не заковтувати воду під час купання;

 

• уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

 

• при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою.

 

Версія для друку