Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Перехід на оновлену вакцину проти поліомієліту

28 Березня 2016 • 15:09

Кіл-сть переглядів: 727

18 квітня Україна разом з усім світом переходить на бівалентну оральну вакцину проти поліомієліту (ОПВ).

 

Станом на сьогодні Україна ще не зареєструвала оновлену ОПВ. Проте у МОЗі сподіваються: до початку переходу вакцина буде зареєстрована. Зараз усі кроки направлені на те, щоб вакцинація проти поліомієліту не переривалась, щоб не було такого, що одна вакцина закінчилась, а іншої ще нема.

 

Всі 156 країн та територій, які застосовують ОПВ, у квітні 2016 року повинні перейти від тривалентної ОПВ до бівалентної ОПВ (адже дикий поліовірус типу 2 ліквідований у всьому світі). Це є частиною стратегічного плану по ліквідації поліомієліту у всьому світі. Оновлена вакцина не буде містити вірус поліомієліту 2-го типу. На сайті кампанії Stoppolio інформують, що до 15 травня 2016 спеціальні міжнародні та національні комісії мають підтвердити, що цей процес відбувся.

 

Всю тривалентну оральну вакцину, яка є в Україні, вилучать у зв’язку із переходом на бівалетну. Медичний експерт Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), за допомогою якого відбувались поставки вакцини в Україну через спалах поліомієліту, Катерина Булавінова зауважує: дуже важливо, щоб не було переривання програми імунізації.

 

Станом на сьогодні заявку на реєстрацію двовалентної оральної поліовакцини подали два виробника – GlaxoSmithKline (GSK) та Sanofi Pasteur. За словами заступника міністра охорони здоров’я Ігоря Перегінця, процес почався ще наприкінці минулого року.

 

«До 18 квітня точно буде зареєстрована вакцина, одна й друга. Чи буде фактична поставка до 18 квітня, зараз важко сказати, десь 50 на 50, але те, що вона буде до кінця квітня, я впевнений. Тому цей проміжок часу є абсолютно адекватний для того, щоб ми отримали вакцину й почали її використовувати. Це є важливим елементом, але не критичним», – повідомив заступник міністра.

 

Зараз в українських областях знаходиться більше трьох мільйонів доз тривалентної вакцини ОПВ. До моменту переходу на двовалентну, українські батьки можуть продовжувати вакцинувати своїх дітей у рамках післяраундової імунізації. Протягом 18-29 квітня тривалентна вакцина ОПВ буде вилучена з усіх лікувальних закладів країни.

Версія для друку