Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Підсумки тижня: Шлях до ЄС, Медичні заклади області, Розмінування територій, Ветеранська політика, «Пліч-о-пліч. Разом переможемо»,«Прозорість та підзвітність»

04 Травня 2024 • 13:27

Кіл-сть переглядів: 510

На майданчику офіційного медіацентру ОВА начальник Житомирської обласної військової адміністрації Віталій Бунечко традиційно підбив підсумки роботи за тиждень.

 

На цьому тижні наша область знову стала майданчиком для обговорення важливих для усієї країни питань.

 

В понеділок до нас з робочим візитом завітав перший заступника Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко.  Разом з ним, народними депутатами, керівниками громад під час наради «Спроможне врядування на шляху до ЄС» детально обговорили перспективи співпраці місцевого самоврядування з нашими міжнародними партнерами.

 

Європейська інтеграція є цивілізаційним вибором українців. За право робити цей вільний вибір б’ються наші захисники. Задля того щоб втілити його у життя ми наполегливо працюємо щодня.

 

Зараз наші зусилля сконцентровані на тому, що наближає Україну до нашої Перемоги. Країнам Європи ще необхідно буде багато чого перейняти з того досвіду, що здобула наша Держава.

 

Наші громади навіть в умовах повномасштабної війни спроможні планувати свій розвиток, змінюватись, залучати кошти, впроваджувати нові ініціативи. Своєю чергою пряма комунікація громадянського суспільства, місцевого самоврядування та бізнесу з інституціями Європейського Союзу та європейськими партнерами суттєво посилює їх можливості.

 

При підтримці обласної військової адміністрації громади Житомирщини активно співпрацюють з багатьма міжнародними донорами та програмами, реалізують конкретні проєкти, що дають результат для жителів громад.

 

Під час ще однієї відкритої дискусії обговорили зміни до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування, який Верховна Рада вже ухвалила в другому читанні. Зміни в законі збільшують вплив громад на прийняття рішень, тому відповідальність,  відкритість та прозорість — мають стати  в рази потужнішими.

 

Житомирщина є лідером реформи місцевого самоврядування. І це спільна заслуга усіх: керівників громад, старост, депутатів, членів виконкомів та багатьох інших працівників, які своєю щоденною роботою забезпечують цей результат.

 

Під час повномасштабної війни представники місцевого самоврядування продемонстрували здатність ефективно реагувати на будь-які найскладніші та найнеочікуваніші виклики. Спільно ми підтримуємо наших військових, створюємо та забезпечуємо ДФТГ, допомагаємо переселенцям, які тікають від російських бомб та ракет, організовуємо евакуацію та доставку гуманітарної допомоги. Паралельно підтримуємо бізнес та перезапустили економіку.

 

Злагоджена робота органів влади на Житомирщині є гарним прикладом ефективного об’єднання зусиль задля збереження нашої рідної України та важливою складовою майбутньої Перемоги.

 

Багато уваги на цьому тижні приділили аналізу роботи медичних закладів області. Разом з міністром охорони здоров’я Віктором Ляшком ознайомились з роботою обласного онкологічного диспансеру, де продовжується модернізація технічного та медичного обладнання. Перевірили роботу військово-лікарських комісій. Ефективність їх роботи на Житомирщині наразі вище ніж середній показник по країні.

 

Також провели нараду щодо підготовки до осінньо-зимового періоду лікарень Житомирщини.

 

Приємно що попри війну, громади знаходять можливість дбати про забезпечення належних умов для надання медичних послуг жителям. На цьому тижні у селі Садки Житомирського району відкрили ще одну відреконструйовану  амбулаторію.

 

Продовжуємо збільшувати наші можливості з розмінування територій. В середу підписали меморандум із фірмою «СЕЙФ ЛЕНД», яка займається гуманітарним розмінуванням. Її фахівці сертифіковані за стандартами НАТО, мають професійне обладнання та багаторічний досвід роботи. Окремий напрямок, яким займається ТОВ «СЕЙФ ЛЕНД» – вивчення території та пошук мін за допомогою БПЛА.

 

Важливим аспектом роботи компанії є навчання та підвищення кваліфікації кадрів, що залучаються до проведення гуманітарного розмінування. На сьогодні, за сприяння ДСНС, компанія навчає 50 саперів, а це ще 10 додаткових груп із гуманітарного розмінування, які найближчим часом будуть сертифіковані та стануть до виконання своїх обов’язків.

 

Наприкінці тижня Житомирщина прийняла з робочим візитом представників відразу трьох Міністерств України: Міністерства у справах ветеранів, Міністерства оборони та Міністерства цифрової трансформації.

 

Питання, що об’єднало всіх нас, стосується надзвичайно важливої сьогодні теми – реалізації нової ветеранської політики в регіонах.

 

Без сумніву, нашим головним завданням у відношенні до ветеранів російсько-української війни є забезпечення умов для їх максимально швидкої та комфортної адаптації до мирного життя. Вони повинні ще до завершення військової служби відчувати, що Держава та місцева влада дбають про них та мають чіткий алгоритм дій, який дозволить їм після демобілізації швидко адаптуватися до життя без війни.

 

За цей період спільно з Міністерством у справах ветеранів України Житомирська область вже започаткували цілу низку програм підтримки ветеранів.

 

Житомирщина вже має позитивний досвід, коли ветерани за запровадженими державою на регіональному рівні програмами проходять навчання, отримують гранти на розвиток свого бізнесу, працевлаштовуються на підприємствах.  У громадах області щомісяця створюються нові ветеранські хаби та Центри життєстікойсті. Ветерани все більше долучаються до адаптивних видів спорту та отримали можливість фізично відновлюватися практично у кожному населеному пункті області.

 

Ця робота має продовжуватись на наповнюватись новим змістом, конкретними проєктами та програмами. Задля цього було підписано Меморандум про партнерство і співпрацю між Міністерством у справах ветеранів України та Житомирською обласною військовою адміністрацією.

 

Впевнений, що спільними зусиллями на Житомирщині буде відпрацьовано механізм взаємодії між державними інституціями, який дозволить ветеранам та родинам загиблих захисників у стислі терміни  отримувати усі необхідні документи, консультації та безпосередньо допомогу.

 

На Житомирщині завершився Третій – районний етап змагань “Пліч-о-пліч Всеукраїнські шкільні ліги”. У ньому взяли участь 317 команд  та  понад 4 тисячі учасників з 5 видів спорту.

 

У ІV (обласний) етап  пройшли 28 команд – переможців районного етапу. Понад 300 юних спортсменів представлятимуть 24 заклади загальної середньої освіти області. Триває активна подальша підготовка до наступного етапу змагань. Це змагання найсильніших серед сильних.

 

«Пліч-о-пліч»  – це унікальний проєкт, дякуємо його ініціаторам, дякуємо усім організаторам, дякуємо дітям за докладені зусилля, батькам за підтримку, тренерам за приділений час, вкладені сили і душу. РАЗОМ ПЕРЕМОЖЕМО!

 

Члени робочої групи «Прозорість та підзвітність» при Житомирській ОВА продовжують аналіз оголошених та проведених тендерних закупівель.

 

У квітні місяці на території Житомирської області було оголошено понад 50 тендерів. Частину з них відмінили. Зокрема, через невідповідність тендерної документації відмінили реконструкцію Хажинського ліцею Семенівської сільської ради на суму майже 78 млн грн.

 

Громади Житомирської області продовжують допомагати нашим захисникам та закуповують обладнання військового призначення. Зокрема в квітні громади купували прилади виявлення безпілотнихків, приціли нічного бачення, засоби РЕБ та квадрокоптери на загальну суму понад 10 мільйонів гривень.

 

Кожен спокійний день на Житомирщині — це заслуга наших захисників та захисниць. Війна продовжується, тому ми повинні всіляко допомагати нашим Героям боронити нашу державу від підступного ворога. В єдності наша сила!

 

На цьому у нас все, продовжуємо працювати далі та наближати нашу Перемогу. Бажаю усім гарних та тихих вихідних.

Версія для друку