Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Подвиг Героїв Крут у пам’яті кожного українця

30 Січня 2016 • 13:50

Кіл-сть переглядів: 832

Вчора, 29 січня, Україна вшановувала пам’ять Героїв Крут. В епіцентрі заходів цього дня було проведення мітингу-реквієму на території Меморіального комплексу «Пам’яті Героїв Крут», що в с. Пам’ятне Борзнянського району Чернігівської області.

 

Декілька тисяч українців з різних областей, в тому числі й громадськість Житомирщини, разом відзначили подвиг Героїв Крут безпосередньо на місці трагічних подій, що відбулись 98 років тому.

 

Саме тоді, 29 січня 1918 року, біля залізничної станції Крути відбувся оборонний бій українського війська проти російсько-більшовицької армії. Серед українських захисників переважно були студенти, гімназисти та курсанти, які не мали попереднього військового досвіду. Проте, попри численні втрати, вони виявили надзвичайний героїзм і любов до Батьківщини. Результати бою під Крутами дали змогу затримати на декілька днів наступ більшовиків на Київ. 9 лютого на переговорах у Бресті було досягнуто міжнародного визнання Української Народної Республіки.

 

Сьогодні Україна проводить паралель між подіями, які відбулись майже 100 років тому, і тими, які наша держава переживає нині. Адже тисячі нових героїв жертвують собою заради цілісності та незалежності нашої Батьківщини.

 

Учасники мітингу – представники органів влади Чернігівщини, громадських організацій та політичних партій, народні депутати України, учасники антитерористичної операції та їх родини, студенти – вшанували пам’ять загиблих Героїв хвилиною мовчання та поклали квіти до Монументу. Архиєпископ Чернігівський і Ніжинський Української православної церкви Київського Патріархату Євстратій відправив заупокійну літію.

 

Урочисту частину заходу завершив марш курсантів Чернігівської Академії Державної пенітенціарної служби та студентів інших навчальних закладів з різних куточків України. 

 

Всі присутні мали можливість відвідати музейну експозицію Національного музею Збройних Сил України про бій під Крутами та тематичну виставку, присвячену сучасним Героям України, які захищають рідну землю від російського агресора. Також організатори заходу підготували патріотичну концертну програму.

 

29 січня стало ще однією датою, коли кожен небайдужий українець схиляє голову перед пам’яттю героїчних борців, які віддали своє життя за мирне майбутнє нашої держави.

 

 

78

 

123

 

9855

 

781

 

654

   

1254

  

7541

 

965

 

4568

 

56896

 

 

Версія для друку