Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Поліція Житомирщини застерігає: за використання підробленого COVID-сертифіката – до 2 років обмеження волі

30 Жовтня 2021 • 08:00

Кіл-сть переглядів: 418

З 00.00 годин 30 жовтня на Житомирщині встановлений «червоний» рівень епідемічної небезпеки, що передбачає низку обмежень у різних сферах діяльності. Водночас застережні заходи меншою мірою стосуються осіб, які мають відповідні документи про вакцинацію або відсутність зараження коронавірусною інфекцією.

 

Відтак Головне управління Національної поліції в Житомирській області застерігає громадян від спокуси скористатися пропозиціями ділків для отримання та використання підроблених документів.

 

Нині на Житомирщині щодня працюють близько 50 рейдових груп, які роз’яснюють населенню вимоги щодо дотримання протиепідемічних заходів та здійснюють відповідний контроль. Поліцейські мають на своїх планшетах програмне забезпечення для перевірки COVID-сертифікатів.

 

Чинним законодавством визначено, що працівники Національної поліції, Національної гвардії, посадові особи, уповноважені органами місцевого самоврядування, мають право проводити вибіркову перевірку документів, що підтверджують вакцинацію від COVID-19, негативний результат тестування або одужання особи від зазначеної хвороби у випадках, коли це є підставою для незастосування обмежувальних протиепідемічних заходів, передбачених для відповідних рівнів епідемічної небезпеки.

 

У випадку виявлення несправжніх документів на місце події прибуває слідчо-оперативна група поліції, працівники якої документують всі обставини правопорушення.

 

Відповідно до ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) КК України використання завідомо підробленого документа карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або піврічним арештом чи обмеженням волі на строк до 2 років.

 

Тож поліція закликає громадян суворо дотримуватися протиепідемічних заходів. Пам’ятайте, що підроблений документ не захистить вас, ваших рідних та оточуючих від зараження та втрати здоров’я, а подекуди, й життя. Зауважте, що дозволивши ділкам заробити, ви самі стаєте правопорушником.

 

Версія для друку