Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Пожежна небезпека на Житомирщині: важливі правила і штрафи за спалювання трави

09 Вересня 2024 • 12:46

Кіл-сть переглядів: 89

У Житомирській області стрімко зростає кількість пожеж в екосистемах. Як повідомляє Головне управління ДСНС України у Житомирській області, за минулу добу сталося понад 50 пожеж, зокрема 32 випадки лише у Житомирському районі. За 2024 рік на Житомирщині вже зафіксовано 1260 пожеж у природних екосистемах, що охопили майже 750 га території. Трагедії не оминули — від початку року внаслідок пожеж загинуло 3 людини, а 2 отримали травми.

 

Причиною більшості загорянь є людська безвідповідальність — палаюче сміття, підпалена трава, кинуті недопалки та багаття без нагляду. Такі пожежі завдають шкоди не лише природі, але й загрожують життю людей, їхньому майну, та призводять до значних екологічних і матеріальних збитків.

 

Важливо пам’ятати, що спалювання сухої трави, сміття та розведення багать у лісах суворо заборонено. Відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за самовільне спалювання рослинних залишків передбачено штрафи. Для громадян вони становлять від 3 060 до 6 120 грн, а для посадових осіб — від 15 300 до 21 420 грн.

 

Тому кожен із нас зобов’язаний дотримуватися правил пожежної безпеки, адже це найефективніший спосіб зберегти життя, майно та екосистему від руйнівного впливу вогню.

 

Шановні громадяни! Якщо ви помітили пожежу, що розвивається на початковому етапі, спробуйте загасити її самостійно підручними засобами. Іноді досить просто закидати її землею. Якщо пожежа вже набрала сили й ви не можете загасити її самостійно, терміново зателефонуйте до Служби порятунку за номером «101».

Версія для друку