Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Працюючим вченим відновлять розмір пенсії

21 Травня 2015 • 07:56

Кіл-сть переглядів: 1 065

Президент України Петро Порошенко підписав Закон «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», який передбачає відновлення розміру пенсій, призначеного вченим до 1 жовтня 2011 року, і залишає тимчасовий порядок виплати наукової пенсії працюючим пенсіонерам у розмірі 85 % лише до 1 січня 2016 р.

 

За даними Держкомстату України у 2013 році налічувалось 16450 докторів наук, зайнятих в економіці України, при цьому половина з них (8423 особи) – це працюючі пенсіонери віком від 61 року, а майже чверть – віком понад 70 років.

 

Цьогорічні зміни до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення значно погіршили матеріальне становище пенсіонерів, які є науковими (науково-педагогічними) працівниками, пенсія яким була призначена відповідно до статті 24 Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» до 1 жовтня 2011 року.  Як наслідок – з метою збереження раніше отримуваного рівня пенсії наукові працівники змушені залишати наукові посади.

 

Прийняття зазначеного законопроекту сприятиме збереженню науково-педагогічного кадрового потенціалу країни. Крім того, оскільки, в більшості випадків, під дію внесених змін щодо пенсійного забезпечення науково-педагогічних працівників потрапляють доктори наук, які на пенсії продовжують працювати в науковій сфері, в тому числі будучи науковими керівниками великої кількості аспірантів та докторантів, то прийняття відповідних поправок до даного закону надасть можливість зберегти наукову наслідковість в питанні розвитку науково-технічного потенціалу країни. 

Версія для друку