Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Правила безпеки під час обстрілів: що робити в будинку, на вулиці

16 Серпня 2022 • 15:04

Кіл-сть переглядів: 759

Вже 174 добу Україна протистоїть повномасштабному вторгненню росії. Армія рф продовжує хаотичні обстріли українських населених пунктів. І на жаль, наша область сьогодні знову відчула обстріли, жоден куточок України не є безпечним.

 

Наполегливо просимо не ігнорувати сигнали сирени. Вони попереджають про небезпеку ракетних ударів. Адже це може коштувати життя.

 

Після сигналу «Повітряна тривога» необхідно одразу ж піти в укриття. Однак існують правила, що можуть врятувати життя під час ракетних ударів та бомбардувань навіть, коли ви перебуваєте у квартирі.

 

Правило «двох стін»

 

Від небезпеки вас має відділяти щонайменше 2 стіни, бо одна ймовірно, зруйнується від удару, а друга візьме на себе уламки стіни, віконного скла тощо. Тому ховатися безпечно у місці, яке розташоване за другою від фасаду опорною стіною. Зазвичай це тамбур, коридор або передпокій. Навіть якщо вам здається, що будинок нестійкий, підвалу нема, а в сховищі немає місця, лишайтеся біля опірних стін – вони витримають.

 

 

Для схованки підійдуть укриття, підземний перехід, канава, траншея, яма, широка труба, високий бордюр, каналізаційний люк.

 

На відкритій місцевості негайно лягти на землю, згрупувавшись в позу ембріона, розвернувшись ногами в бік стрілянини, та закрити голову руками. Ефективним захистом буде будь-який виступ: бетонні урни, сходинки.

 

Не ховайтесь за автомобілями та кіосками. Закривайте долонями вуха та відкривайте рот: це врятує від контузії.

 

З більш детальною інформацією Ви можете ознайомитись тут.

 

Будьте пильними. І не нехтуйте своєю безпекою та безпекою своїх дітей.

Версія для друку