Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Президент України відзначив орденом «Золота Зірка» військового посмертно та нагородив бригаду з Житомирщини

01 Жовтня 2024 • 14:53

Кіл-сть переглядів: 196

01 жовтня Президент України Володимир Зеленський урочисто вручив державні нагороди, серед яких особливої честі були удостоєні Герої, що відзначилися у боротьбі за свободу та незалежність України.

 

Посмертно найвищою державною нагородою — орденом «Золота Зірка» — було відзначено жителя Житомирщини, старшого сержанта Сергія Костюченка. Герой України захищав нашу державу ще з 2014 року, коли брав участь в АТО. З початком повномасштабного вторгнення росії в лютому 2022 року Сергій мужньо став на захист Чернігівщини. Він командував мінометним розрахунком, який знищив дивізіон російських балістичних ракетних комплексів «Іскандер», шість ворожих вантажних автомобілів та бронеавтомобіль «Тигр». У червні 2022 року, перебуваючи на Донеччині, Сергій продовжив захищати рідну землю, коригуючи вогонь мінометів, що допомогли ліквідувати штурмову групу окупантів. Його відвага та самопожертва навіки залишаться в пам’яті нащадків.

 

Президент також вручив відзнаку «За мужність та відвагу» 148-й окремій артилерійській бригаді. Цей підрозділ був сформований у березні 2015 року, після початку російської агресії, на базі 81-ї окремої аеромобільної бригади. Під час повномасштабного вторгнення артилерійський дивізіон брав активну участь у бойових діях, забезпечуючи вогневу підтримку підрозділів Сил оборони та завдаючи нищівних ударів по ворогу. Їхня професійність і бойовий дух неодноразово сприяли досягненню важливих перемог на полі бою.

 

Ці нагороди є визнанням героїчних зусиль наших захисників, які щоденно боронять свободу та незалежність України. Їхні подвиги стають взірцем для майбутніх поколінь та свідченням того, що український народ незламний у своїй боротьбі за право на вільне життя.

 

Довідково.

  • Орден «Золота Зірка» є частиною звання Героя України — найвищої державної нагороди, яку присуджують за видатний героїзм та самовідданість. Це звання присвоюється особам, що здійснили подвиги в ім’я держави, її суверенітету та територіальної цілісності.
  • Відзнака «За мужність та відвагу» є нагородою, якою відзначають підрозділи Збройних Сил України, Національної гвардії та інших військових формувань за виняткову хоробрість, стійкість та досягнення під час виконання бойових завдань. Ця відзнака підкреслює роль колективної звитяги і значущість взаємної підтримки в умовах війни.
Версія для друку