Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Президент України вшанував пам’ять Героїв Крут та присвоїв почесне найменування імені Героїв Крут Військовому інституту телекомунікацій та інформатизації

29 Січня 2018 • 09:24

Кіл-сть переглядів: 326

1У 100-у річницю історичного бою під Крутами Петро Порошенко разом з дружиною Мариною Порошенко взяв участь у церемонії вшанування пам’яті Героїв Крут. Також сьогодні, 29 січня, Президент України присвоїв Військовому інституту телекомунікацій та інформатизації почесне найменування імені Героїв Крут.

 

«Прийшов грізний час для нашої Батьківщини. Як чорна гайворонь, обсіла нашу Україну російсько-більшевицька грабіжницька орда… В цей час українська фракція  Центру Університету Святого Володимира кличе студентів-українців негайно прийти на підмогу своєму краєві і народові, одностайно ставши під прапор борців за волю України проти нападників. Треба кинути на цей час науку і одною дружньою лавою стати на оборону прав українського народу».

 

«Із цього звернення, оприлюдненого одинадцятого січня 1918 року, починалася історія героїв Крут. Ті, хто відгукнувся на цей заклик і записався у добровольці, пройшли короткий вишкіл молодого бійця саме тут, у ваших стінах. Ще раніше, у листопаді 1917-го, за наказом Генерального секретаря з військових справ Симона Петлюри тут була створена Перша українська військова юнацька школа.

 

Але не лише з історичних міркувань я зараз прийняв рішення присвоїти Військовому інституту телекомунікацій та інформатизації почесне найменування «імені Героїв Крут». За роки Незалежності України в Інституті підготовлено понад п’ять тисяч висококласних спеціалістів для Збройних Сил України та інших військових формувань. Досвід боїв вкотре довів, якою важливою фігурою на полі бою був і залишається офіцер. Саме від його компетентності, професіоналізму, патріотизму, сили духу залежить не тільки результат битви, а й життя солдат.

 

Сотні випускників Інституту захищали чи захищають Україну від російської агресії. Двадцять п’ять його вихованців нагороджені орденами та медалями, а генерал-майор Максим Шаповал, – на жаль, посмертно, – відзначений Зіркою Героя. П’ятнадцять офіцерів – випускників та викладачів вашого військового закладу загинули на фронті. Інститут по праву заслужив високе звання “імені Героїв Крут”! Ним будуть пишатися і ті, хто навчається зараз, і ті, хто вже завершив його та служить в українському війську», – зазначив Президент України Петро Порошенко.

 

«Сота річниця Крут – знаменний день для кожного українця-патріота, а особливо для людей, які пов’язали своє життя зі Збройними Силами України. Бій під Крутами – одна із численних битв в одвічному «хрестовому поході» Росії проти України. Але Крути в просторі та часі буття українського народу посідають надзвичайно важливе місце. Ця назва, як писав Улас Самчук, “врізбилася у наше народне єство, у наш дух і нашу плоть”», – наголосив Петро Порошенко.

 

Довідково:

 

Бій під Крутами відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути, що на Чернігівщині, між військами більшовицької Росії, яка намагалася окупувати Україну та добровольцями-студентами, які захищали Українську Народну Республіку. Українців під Крутами загинуло, за різними оцінками, 70-100 осіб. Втрати бiльшовицьких вiйськ сягали 300 воякiв.

 

2

 

1

Версія для друку