Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Президент вручив орден “Золота Зірка” Героя України матері загиблого бійця 90-го батальйону

05 Вересня 2016 • 13:51

Кіл-сть переглядів: 620

746352

Президент України вручив ордени «Золота Зірка» Героя України матерям двох загиблих Героїв АТО – солдата Ігоря Брановицького та капітана Сергія Колодія. Урочиста церемонія нагородження відбулася в Маріїнському палаці.

 

Вручаючи високі державні нагороди матерям Героїв, Президент зазначив: «Українські воїни є прикладом волелюбного, жертовного та нескореного українського духу, що дістався нам у спадок від поколінь героїчного українського лицарства. Завдяки їхній самопожертві, і ми про це маємо завжди пам’ятати, ми живемо та дихаємо, ми реформуємо нашу країну. І ніколи не дамо Україні повернутися в імперське ярмо», – наголосив Глава держави та розповів історії героїчних вчинків солдата Брановицького та капітана Колодія.

 

Солдат Ігор Брановицький, військовий 90-го окремого десантного штурмового батальйону 81-ї бригади, під час оборони Донецького аеропорту, перебуваючи в оточенні, особистим прикладом мобілізував особовий склад на виконання завдання, незважаючи на складність обстановки та численні втрати. В ніч з 20 на 21 січня 2015 року солдат Брановицький прикрив відхід бійців батальйону з вщент зруйнованої будівлі Нового терміналу та, намагаючись врятувати поранених, які там залишалися, потрапив у полон.

 

«Завдяки героїзмові Ігоря, десятки українських поранених воїнів вдалося врятувати. Під час допитів, у порушення усіх міжнародних конвенцій за особисту незламність та непокору терористам, Ігор був особисто застрелений одним з нелюдів-бандитів з позивним «Моторолла», – сказав Президент.

 

«Не буде прощення. I цей нелюд буде притягнутий до відповідальності. Він відповість за смерть українського Героя», – наголосив Петро Порошенко.

Президент також зауважив, що, на щастя, про цих людей вже складаються легенди, пишуться книги, знімаються фільми. «І дуже важливо, щоб на прикладі наших Героїв виховувалися майбутні покоління українців», – зазначив він.

 

Глава держави зазначив, що саме завдяки їх стійкості і мужності Українське військо відновило віру в свою силу, загартувалося, а звитяга і героїзм набули масового характеру, і саме завдяки їх героїчному прикладу відроджено бойову славу України: «Вони стали символом єднання нашої країни у протистоянні підступному ворогу».

 

Петро Порошенко навів слова Спасителя: «Ніхто більшої любови не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх» та додав: «А наш обов’язок – завжди пам’ятати наших Героїв i пiдтримувати їxнi poдини, якi виховали таких патрioтiв».

 

У свою чергу, мати Героя Ігоря Брановицького Ніна Костянтинівна сказала: «У нашому гімні є слова «душу й тіло ми положим…». Вони поклали свою душу за нас і наше завдання – продовжити їх справу, щоб ці втрати не були марними, щоб наші діти могли жити в незалежній і вільній країні, де права кожного громадянина були б захищеними».

 

564531313

 

541654163

 

6454651

3

Версія для друку