Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Президент затвердив закони щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації

14 Грудня 2015 • 12:12

Кіл-сть переглядів: 932

Президент України Петро Порошенко підписав закони щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, а також речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Про це повідомляє офіційний сайт Президента України.

 

Йдеться про Закон України № 835-VІІІ «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», який був ухвалений Верховною Радою 26 листопада.

 

Документом передбачено передачу органам місцевого самоврядування, місцевим держадміністраціям, нотаріусам та акредитованим суб’єктам повноважень з надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців (за органами юстиції залишається державна реєстрація громадських формувань).

 

З метою забезпечення оптимального функціонування системи визначено розподіл адміністративного збору за державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців наступним чином: 40% надходжень такого збору спрямовується до Державного бюджету України, 60% надходжень залишається у суб’єктів державної реєстрації.

 

Президент також підписав Закон України № 834-VІІІ «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Документ спрямований на спрощення вказаної процедури та врегулювання процедурних питань, пов’язаних з передачею повноважень органам місцевого самоврядування.

 

Крім того, Глава держави підписав Закон № 836-VІІІ «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування окремих адміністративних зборів».

 

Документом передбачається здійснити перерозподіл надходжень державного та місцевих бюджетів у зв’язку з передачею від територіальних органів Міністерства юстиції України органам місцевого самоврядування та місцевим держадміністраціям повноважень з надання адміністративних послуг у сферах державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та системи надання адміністративних послуг у сфері державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

 

Законом спрощуються умови ведення бізнесу та продовжується реформування реєстраційної служби.

Версія для друку