Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Президентська реформа з децентралізації очима заступника Голови Верховної Ради

25 Травня 2015 • 12:41

Кіл-сть переглядів: 667

Децентралізація та нарахування субсидій – ці та інші гострі питання підняла сьогодні, 25 травня, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд в Житомирі під час спілкування зі ЗМІ.

 

Зокрема, Оксана Сироїд розповіла про необхідність інформування населення про переваги децентралізації та про права, які отримає населення після територіального об’єднання громад. Та навела приклади, коли сьогодні  села, які бажають об’єднуватись між собою за принципом «товаришування», а не як «економічна модель», не бачать позитивні сторони об’єднання з містом. Децентралізація ж дає повне право населенню знати, куди і на які потреби йдуть кошти громади.

 

Нагадаємо, на Житомирщині 631 сільська, селищна та міська громади, які після об’єднання можуть отримати та самостійно розпоряджатися надходженнями від податків на землі та нерухоме майно, 5% акцизу від продажу пального на АЗС, тютюнових та алкогольних виробів. Об’єднана громада, у разі потреби та наявності ініціатив, отримуватиме додаткові кошти на реалізацію проектів із державного бюджету. 

 

Під час розмови з журналістами з питань субсидій, заступник Голови ВР зауважила, що для населення головною  проблемою є правильність заповнення декларацій про доходи. Щоб змінити ситуацію та допомогти українцям розібратись в тонкощах оформлення документів необхідно проводити постійну роз’яснювальну роботу для бажаючих оформити субсидію. Також, Оксана Сироїд репрезентувала свою ідею «місцевих субсидій». Це грошова підтримка жителів конкретного регіону, яку мають надавати з місцевих бюджетів і з огляду на проблеми характерні для цього регіону. Скоріш за все, про реальне втілення в життя такої субсидії можна буде говорити лише після завершення процесу децентралізації в країні.

Версія для друку