Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Про перші успіхи Житомирщини у впровадженні медичної реформи – в інтерв’ю з Миколою Сусликом

14 Червня 2018 • 08:06

Кіл-сть переглядів: 342

Реформа медичної галузі викликає чи не найбільше питань серед жителів області – хто нестиме відповідальність за здоров’я населення, хто платитиме за медичні послуги, що дає електронна декларація тощо. Але основне запитання – чи зміниться якість надання медичних послуг і чи стануть вони доступнішими для усіх?

 

Більше року на Житомирщині діє програма реімбурсації ліків, майже 6 місяців триває реформування первинної ланки медицини. Про те, як проходить процес впровадження медреформи в області, дізнаємось у начальника управління охорони здоров’я ОДА Миколи Суслика.

 

З 1 липня медичні заклади отримуватимуть кошти за пацієнтів, які підписали декларації з лікарями. Скільки в області таких закладів і підписаних електронних декларацій?

 

Житомирщина у п’ятірці лідерів серед областей України за темпами впровадження медичної реформи. На сьогодні в системі e-Health зареєстровано 53 заклади первинної і вторинної медичної допомоги та 770 лікарів. Уже підписано 295 тисяч електронних декларацій – а це близько 25% усього населення області, хоча планували ми на цей час лише 10%.

 

У нас є об’єднані громади, які приписали більшу частину населення – це Тетерівська, Миропільська, Чуднівська, Баранівська, Овруцька ОТГ.

 

Наразі область успішно працює над приписною кампанією. Тому сподіваюсь, що до кінця 2018 року ми вийдемо на показник більший, ніж 50% жителів, які матимуть власного сімейного лікаря.

 

Скільки закладів первинної медичної допомоги фінансуватимуться напряму із НСЗУ?

 

Станом на червень 9 закладів первинної медичної допомоги подали документи до Національної служби здоров’я України. Вже надійшло підтвердження про наміри підписати договори і почати з 1 липня роботу з направлення коштів за пацієнтом – капітацію. Наразі 7 закладів мають можливість з липня працювати по-новому, ще 2 – допрацьовують документи. Всі інші заклади збирають пакети документів, які мають подати до 15 серпня в НСЗУ, і з 1 жовтня теж отримуватимуть кошти за пацієнтів.

 

Чим наразі займаються госпітальні ради?

 

У минулому році на Житомирщині сформували 4 госпітальні округи і відповідно 4 госпітальні ради, які працюють для того, щоб активно включитись у другий етап реформування – «на вторинці». Основний напрямом роботи госпітальних рад – це контроль за трансфертами між учасниками госпітального округу. Адже до округу входять різні районні медичні заклади, між якими будуть відповідні фінансові операції. Крім цього, із НСЗУ також поступатимуть кошти за надання медичних послуг.

 

Зараз госпітальні ради працюють над перспективним планом розвитку своїх територій для того, щоб реформувати заклади із максимальним їх збереженням та розширенням переліку медичних послуг, які надаватимуться в кожному госпітальному окрузі.

 

Також вже є деякі напрацювання щодо перепрофілювання медичних закладів у районах, але це відбудеться тільки після того, як органи місцевого самоврядування погодять пропозиції рад.

 

У майбутньому госпітальні ради займатимуться кадровимим питаннями – рекомендуватимуть призначення/звільнення/переведення керівників «вторинки».

 

Як реалізується програма «Доступні ліки» в області і які результати?

 

Цього року на реалізацію програми «Доступні ліки» область отримала майже 32 млн грн. У січні у зв’язку з відсутністю законодавчих актів ми працювали не дуже активно. Але за 4 місяці ми вийшли на показник 40% від річної норми та 96,5% щомісячної норми.

 

Так, на відшкодування медпрепаратів аптекам ми спрямували майже 13 млн грн. Більше 1,5 млн пацієнтів звернулись за ліками, виписали близько 380 тис. рецептів, з яких 85% – отоварено. До програми залучено 163 аптеки та 362 пункти відпуску ліків, з яких 29 комунальних. Вартість відшкодування одного рецепту складає в середньому 41 грн.

 

Чи можемо говорити про зниження рівня захворюваності завдяки безкоштовним лікам та оновленню обладнання?

 

Урядова програма «Доступні ліки» працює з квітня 2017 року. Так швидко про результати говорити ще зарано. Проте спільними зусиллями – урядовою програмою та зміцненням матеріально-технічної бази медзакладів – на 1% знизився рівень серцево-судинних захворювань.

 

За рахунок ангіографічних обстежень, закуплення з кошти обласного бюджету розхідних матеріалів для стентування, роботи реперфузійного центру на 6% зменшилась в області смертність від інфарктів.

 

На перспективу завдяки роботі інсультного центру та закупленню ще одного ангіографу знизиться рівень смертності та інвалідизації внаслідок інсультів.

 

Будівництво амбулаторій у сільській місцевості – яка планується мережа та скільки буде нових центрів у 2018 році?

 

На Житомирщині уже сформована спроможна мережа медичних закладів первинної ланки, яку Міністерство охорони здоров’я України вже погодило.

 

Протягом червня проходитиме обговорення мережі в місцевих радах. Адже від влади на місцях залежить її реалізація – має бути виділена земельна ділянка під амбулаторію, має бути співфінансування, наявність кадрів.

 

Кошти у нас на будівництво амбулаторій є – Мінрегіон виділив державну субвенцію у розмірі 155,5 млн грн, проектно-кошторисна документація вже виготовлена, наразі в процесі експертизи. Тому вже найближчим часом плануємо розпочати будівництво перших 10 амбулаторій, які анонсував голова ОДА Ігор Гундич. Амбулаторії будуть повністю оснащені обладнанням та автомобілем.

 

За якими проектами будуватимуться сільські амбулаторії в області?

 

Із 4 типових проектів ми обрали за основу амбулаторії монопрактики на 1-2 лікарів та такі ж самі із житлом, щоб забезпечити спеціалістів необхідними умовами проживання.

 

Які наступні кроки у реформуванні медицини на Житомирщині?

 

До кінця 2018 року плануємо хоча б на 80% завершити процес реформування на первинній ланці. На вторинній ланці зараз досить великі проекти щодо переведення районних лікарень в некомерційні комунальні установи, що дасть змогу закладам бути більш фінансово незалежними.

 

На третинному рівні – зміцнення матеріально-технічної бази. Плануємо до кінця року:

 

  • відкрити 2 відділення – інтенсивної терапії та реанімації в Житомирській обласній клінічній лікарні ім. О.Гербачевського;
  • розпочати реконструкцію Житомирського обласного онкодиспансеру;
  • реконструкцію відділення анестезіології та інтенсивної терапії Обласної дитячої лікарні (зараз в процесі виготовлення ПКД);
  • розпочати створення єдиної диспетчерської служби для швидкої невідкладної допопомоги;
  • найоголовніше – вже незабаром відкрити оновлений Центр вертебрології.

 

Дякуємо за розмову.

Версія для друку