Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Про життя після об’єднання на прикладі Новоборівської ОТГ

01 Грудня 2016 • 15:18

Кіл-сть переглядів: 860

Цифри говорять самі за себе:

 

Новоборівська об’єднана територіальна громада (Хорошівський район) утворена 14 серпня 2015 року. До її складу входять 18 населених пунктів, де загалом проживає близько 10 тисяч мешканців. Керівник громади – Григорій Рудюк. 

 

Зведений бюджет 2015 року (до об’єднання) громади становив близько 3,5-4 млн грн. На сьогоднішній день бюджет утвореної Новоборівської громади станом на листопад становить – 31 млн грн, тобто зріс майже у 8 разів.

 

Крім того, ще з двох джерел громада змогла залучити близько 11 млн грн, з яких: 4, 7 млн. – кошти субвенції з державного бюджету на формування інфраструктури об’єднаних територіальних громад; 6,2 млн. – кошти Державного фонду регіонального розвитку.

 

Що зроблено за кошти субвенції та ДФРР?

 

Будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям в смт Нова Борова. Роботи завершені на 99,9%. Роботи завершені у жовтні.

 

Реконструкція Новоборівської гімназії. Роботи завершено у жовтні.

 

Реконструкція котельної Кропивнянської ЗОШ I-III ступенів. Роботи завершені на  – 93%.

 

Придбання сміттєзбирального автомобіля та сміттєвих баків.

 

Капітальний ремонт доріг в смт Нова Борова, готовність – 97%.

 

Реконструкції частини приміщень бібліотеки для розміщення відділу освіти, охорони здоров’я та соціально-культурної сфери смт Нова Борова. Готовність – 84 %.

 

Також громада отримала кошти державної субвенції на виготовлення проектно-кошторисної документації  для реконструкції Новоборівського загальноосвітнього навчального закладу   І-ІІІ ступенів-ліцею, комунального закладу «Центр первинної медико-санітарної допомоги», водогінних мереж в смт. Нова Борова, покрівлі та частини приміщень бібліотеки.

 

Важливо вміти користуватися й іншими інструментами

 

Керівництво Новоборівської громади наголошує, що вищезгадані джерела фінансування не єдині, звідки можна отримати допомогу на реалізацію важливих для громади проектів.

 

За кошти Державного екологічного фонду у Новій Боровій планують провести реконструкцію очисних споруд. Вартість проекту – 10 млн. грн. Вже розроблений відповідний проект та поданий на конкурс через Міністерство екології.

 

Також голова Новоборівської ОТГ Григорій Рудюк звернув увагу на те, що існує ще один вид субвенції, яким можуть користуватися об’єднані громади за допомогою народних депутатів, які обрані у відповідному окрузі. Це – субвенція з державного бюджету для соціально-економічного розвитку окремих територій. З цього джерела Новоборівській громаді виділено 342 тисячі гривень на капітальний ремонт дороги, яка веде до дитсадку та школи в селі Кропивня.

 

У громади має бути бачення подальшого розвитку

 

Голова ОТГ розповів, що його громада – одна з перших в Україні розпочала розробку стратегічного плану розвитку. У цьому допомагає швейцарсько-український проект DESPRO. Фахівці проекту відібрали 3 громади в Україні, серед яких і Новоборівська ОТГ, та надають допомогу у цьому напрямку.

 

«Ми провели 4 семінари за участі українських та європейських фахівців, створили робочу групу, до якою входять і представники місцевої адміністрації, і депутати, і громадські організації. Ми хочемо зрозуміти, що хочемо бачити в майбутньому, створити план втілення цієї ідеї. Вже підрахували нашу ресурсну базу.  Спочатку ми думали брати дві стратегічні цілі – розвиток економічного потенціалу громади разом з залученням інвестицій, а також соціальний напрямок. Але після того, як провели  анкетування у різних соціальних групах, побачили, що  людей найбільше хвилює безпека життєдіяльності. А це – створення муніципальної міліції, освітлення вулиць і ремонт доріг, що робить їх безпечними для життя, це і стан медичного обслуговування, покращення стану пожежного захисту. Тобто безпека життя у широкому розумінні. Через те ми третьою включили  цю стратегічну ціль  до нашої програми», – розповів Григорій Рудюк

 

Для чого потрібна стратегія розвитку?

 

«Якщо громада матиме таку стратегію, у неї буде можливість залучити ще й донорські кошти на розвиток ОТГ. Є багато іноземних донорських організацій, які надають підтримку Україні саме в питанні децентралізації. Це різні напрямки: екологія, енергоефективність, різні навчальні програми. Наявність стратегії, бачення щодо того куди далі потрібно рухатись – їх основна вимога. Це ще одне велике джерело фінансування, яке можна залучати і використовувати на різні цілі. Тому ми використовуємо не тільки ті можливості, які закладені у бюджеті держави, але й намагаємося залучити кошти небайдужих до долі України іноземних держав», – наголосив голова ОТГ.

 

Бувають і труднощі, але головне – не боятися

 

Григорій Рудюк не  приховує, у процесі децентралізації важливо, щоб ОТГ відчували підтримка своєї держави. Головне, за його словами, щоб не змінювалися правила гри, коли вона вже розпочалася. Якщо передаються додаткові повноваження – повинен надаватися і фінансовий ресурс для їх виконання. Але, за словами голови Новоборівської ОТГ, успіх громади залежить від їх керівників та участі мешканців у процесі розвитку. На цей випадок Григорій Рудюк має пораду:

 

«По-перше не боятися змін. Якщо ставиш собі за мету покращити життя людей – все вийде. Тоді і знайдуться інструменти для вирішення всіх питань. Головне, щоб не було інертності мислення та страху до новизни. Є такий російськомовний вислів «Дорогу осилит идущий». Тому я вважаю, що все можна буде вирішити».

 

«У нас так завжди було, що зміна влади чи передача повноважень супроводжувалася якимись амбіційними діями. Владу ніхто ніколи не хотів віддавати, тим більше те, що пов’язане з додатковими фінансами. А зараз так співпадає, що і у людей є бажання взяти на себе відповідальність, знизу,  і є бажання зверху – у тих, хто керує нашою державою. І це унікальна можливість. Людям на місцях краще видно, що їм потрібно в першу чергу зробити – яку вулицю першу треба заасфальтувати, де ліхтар повісити, який садочок утеплити, які люди мають увійти до муніципальної міліції, яка працюватиме в інтересах громади і так далі. Якщо це діло далі піде і люди зрозуміють, що створення нормальних умов у їхніх руках – буде справжній прорив. Це важко. Я не буду перебільшувати, що все легко дається. Але головне – не боятися», – зазначив

 

Дізнатися більше про успіхи Новоборівської об’єднаної територіальної громади можна на офіційному сайті.

 

465413137

 

41531

 

864631

 

87464361

 

464131

 

46313982

Версія для друку