Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Профілактичні огляди – запорука жіночого здоров’я

10 Вересня 2024 • 15:00

Кіл-сть переглядів: 88

Сьогодні, 10 вересня, проводиться Міжнародний день гінекологічного здоров’я. Головна мета якого звернути увагу жінок на збереження власного здоров’я та профілактику гінекологічних захворювань щорічно.

 

Здоров’я жінки – це не просто відсутність хвороб, це повноцінний фізичний та психічний стан. Тож кожній представниці прекрасної статі слід чуйно стежити за особистим станом, адже жіночий організм – це дуже тендітний механізм, який потребує ретельного контролю. У будь-якому віці жінку підстерігають різні недуги, які можуть не просто викликати занепокоєння, але й обернутися серйозними проблемами. Серед них – гінекологічні захворювання.

 

Для кожної жінки вкрай важливим є регулярні профілактичні відвідування лікаря-гінеколога з метою своєчасного виявлення передпухлинних та пухлинних процесів.

 

За словами директора Житомирського обласного онкодиспансеру Ігоря Сабадаша, минулого року у Житомирській області у жінок було діагностовано 132 випадки раку шийки матки, з них у занедбаній формі – 59 (44,7%), яєчників – 105 випадків, з них занедбаних – 36 (34,3%), вульви – 19, з них 7 (36,8%) на останніх стадіях хвороби. Поточного року вже діагностовано 77 випадків раку шийки матки, з них 28 занедбаних (36.4%), яєчників – 63, з них 26 (41.3%) на пізніх стадіях захворювання, вульви – 10, з них занедбаних 2 (20%).

«Гінекологічне здоров’я має великий вплив на всі системи організму жінки. Бути гінекологічно здоровою для жінки – це і якісне, безпечне сексуальне життя; здатність народжувати дітей; це і відсутність ускладнень під час вагітності, пологів та в післяпологовому періоді; задовільний психологічний і психічний стан тощо. Тому профілактичні заходи відіграють важливу роль в підтримці жіночого здоров’я. При виникненні тривожних симптомів варто одразу йти на консультацію, а не займатися самолікуванням. Обов’язково всім жінкам потрібно відвідувати гінеколога не рідше 1 разу на рік та проходити цитологічне дослідження шийки матки не рідше 1 разу на 3 роки. Раннє виявлення захворювання – це високий шанс на те, що все обійдеться з мінімальними збитками для здоров’я», – розповів лікар.

До тривожних симптомів, при яких потрібно негайно звертатися до лікаря, відносяться кровотеча в середині циклу або після статевого акту; часті сечовипускання, що супроводжуються печінням; біль або тиск у ділянці таза; свербіж, печіння, набряк, почервоніння або болючість у ділянці паху; виразки або шишки на статевих органах; виділення з піхви з неприємним або незвичним запахом чи кольором; порушення менструального циклу тощо. Зволікання часу у такій ситуації може привести до катастрофічних наслідків.

 

Не варто нехтувати проблемами, що виникають у сфері жіночого здоров’я. За дотримання всіх заходів профілактики, можна запобігти розвитку серйозних патологій, а при своєчасному відвідуванні лікаря розпізнати хворобу на ранній стадії та збільшити ймовірність успішного лікування.

 

У Житомирському обласному онкодиспансеру кожна жінка зможе отримати консультацію та кваліфіковану медичну допомогу з питань гінекології, мамології, ультразвукової діагностики патології органів малого тазу та молочної залози. Маючи електронне направлення, записатись на консультацію до лікаря-онколога можна на сайті Житомирського обласного онкодиспансеру або зателефонувати з 08-30 до 16-00 до реєстратури закладу за номерами телефонів: +38 (0412) 43-42-09, +38 (068) 98-77-834, +38 (098) 319-36-43.

 

Дбайте про своє здоров’я, дорогі жінки!

 

Версія для друку