Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Профілактика сказу: в Україну надійшла нова вакцина

27 Липня 2016 • 11:05

Кіл-сть переглядів: 739

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України прибуло 91 393 дози вакцин для профілактики сказу РАБІПУР®РСЕС АНТИРАБІЧНА ВАКЦИНА В.Р., які в рамках міжнародних закупівель придбані Дитячим фондом ООН (ЮНІСЕФ) за кошти держбюджету 2015 року. Найближчим часом ці вакцини будуть доставлені в регіони України в необхідній кількості, заявленій у потребах.

Вакцина для профілактики сказу не є плановою, а показана лише тим людям, які безпосередньо були покусані тваринами, та яким лікар призначив курс профілактичних щеплень проти сказу.

Основною причиною захворювання людей на сказ є пізнє звернення за медичною допомогою. При своєчасному зверненні постраждалого до закладу охорони здоров’я проводиться щеплення, що попереджує захворювання і врятовує життя. Також необхідно терміново інформувати працівників ветеринарної медицини про зміну поведінки домашніх тварин.

Довідково

Сказ – гостра інфекційна хвороба з тяжким ураженням центральної нервової системи, що спричиняється вірусом. Зараження людини сказом відбувається в основному через укуси хворою твариною чи внаслідок попадання її слини на свіжі поранення, подряпини шкіри або слизових оболонок.

Джерелом збудника в довкіллі є дикі тварини, головним чином сімейства собачих – вовки, лисиці, шакали, а також кажани. В останні роки зростає роль домашніх тварин (собаки, коти), сільськогосподарських і безпритульних тварин. Досить стійкі до вірусу сказу птахи.

Слід пам’ятати, що у слині тварини вірус сказу з’являється за 8-10 днів до розвитку ознак захворювання і виділяється з нею до загибелі тварини. Отже і здорова на вигляд тварина може бути небезпечною.

Тварину, що покусала людину не забивають. II ізолюють (тримання та прив’язі чи в ізольованому приміщенні) на протязі 10 днів і встановлюють ветеринарний нагляд. Початок захворювання у тварин частіше супроводжується різкою зміною поведінки, схильністю до нападу.

У людини захворювання розпочинається з болю по ходу нервів в місці укусу, тошноти, блювоти. Хворі втрачають сон, скаржаться на слабість, серцебиття, почуття страху. Вони збуджені, починають уникати людей. Через 2-3 дні підвищується температура. Не дивлячись на спрагу людина не в змозі випити води, виникає приступ водобоязні – починається болісне скорочення м’язів, хворого охоплюють судоми. Якщо постраждалий не звернувся за медичною допомогою, це може призвести до летальних наслідків на 4-5 добу від початку захворювання (рідше довше). Хвора людина епідеміологічної небезпеки для оточуючих не становить.

Державна санітарно-епідеміологічна служба Житомирської області повідомляє, що станом на 01.07.16 р. число неблагополучних пунктів щодо сказу в Житомирській області складало 26 проти 32 у 2015 році. Найбільш інтенсивно епізоотичний процес мав перебіг в Ємільчинському районі – 5 випадків; Баранівському – 3 випадки; Любарському, Народицькому, Попільняньському, Радомишльському районах та м. Бердичів по 2 випадки. По одному випадку захворювання зареєстровано в Андрушівському, Коростенському, Овруцькому, Олевському, Романівському та Ружинському районах.

Захворіло: собак – 8; котів – 8; лисиць – 8; куниць – 1; єнотовидних собак – 1.

Нагадуємо, що в області діє комплексний план профілактики зооантропонозних інфекцій (інфекцій спільних як для тварин, так і людини), окремим розділом якого є заходи щодо профілактики сказу.

 

Версія для друку