Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Профілактику проти грипу починайте вже сьогодні

20 Жовтня 2015 • 09:40

Кіл-сть переглядів: 861

Всесвітня організація охорони здоров’я прогнозує: восени і взимку 2015 — 2016 років у Північній півкулі планети пошириться відразу три штами вірусу грипу — Каліфорнійський, Швейцарський і Ямагата. МОЗ України не виключає, що цей вірус може дістатися й до нашої країни.

Грип є найбільш поширеним гострим респіраторним вірусним захворюванням, особливість якого у надзвичайно швидкому поширенні і вираженій інтоксикації. Механізм передачі вірусу грипу – повітряно-крапельний. Грип може призвести до тяжких ускладнень з боку легеневої, серцево-судинної, нервової, ендокринної систем.

Держсанепідслужба України закликає розпочати профілактику грипу вже в жовтні поточного року.

Ефективність вакцинації проти грипу залежить від своєчасності її проведення. Особливу увагу слід приділити імунізації осіб із груп медичного, епідемічного та професійного ризику. В Україні цей контингент включає медичних працівників, військовослужбовців, працівників правоохоронних органів, трудові колективи підприємств, установ, організацій, осіб із хронічними захворюваннями дихальної та серцево-судинної систем, нирок, обміну речовин, осіб старших за 60 років та ін. Згідно рекомендації ВООЗ належний рівень охоплення щепленнями проти грипу має становити не менше 75% серед груп медичного та професійного ризику.

Профілактичні заходи спрямовані насамперед для підвищення зміцнення захисних сил організму до дії збудників гриппу.
Ефективними, особливо у період підвищення захворюваності, фахівці відзначають наступні методи профілактики:
– повноцінне харчування з включенням вітамінів у природному вигляді;
– загартовування та часте провітрювання приміщень;
– вживання загальнозміцнюючих та тонізуючо-імуномодулюючих препаратів та препаратів цілеспрямованої імуностимулюючої дії.

Високоефективними є рекомендації загального санітарно-гігієнічного спрямування, зокрема: часто мити руки з милом, прикривати ніс та рот хустинкою (або одноразовими серветками), особливо при кашлі та чиханні; широко застосовувати засоби нетрадиційної (народної) медицини, гомеопатичні препарати.

 Під час підйому захворюваності на грип слід уникати місць скупчення людей, масових заходів. При наявності хворого вдома слід забезпечити максимальну його ізоляцію, часто провітрювати кімнату, ретельно мити руки та посуд. Не слід забувати, що при контакті з хворими людьми необхідно користуватися у приміщеннях марлевими пов’язками, які необхідно міняти кожні 4 години. Особливо це стосується людей з групи ризику.

На підприємствах та в організаціях слід забезпечити комфортний температурний режим. Для працюючих на свіжому повітрі необхідно взимку організувати пункти обігріву, прийому гарячої їжі та напоїв. За даними Держсанепідслужби в Житомирській області на сорок другий тиждень (з 12.10 по 18.10.2015 р.) на грип на ГРВІ захворіло 4362 осіб. Серед захворілих 3228 (75,7 %) становлять діти до 17 років. Госпіталізовано в лікувальні заклади області 199 осіб, з них 163 дитини. Показник захворюваності нижчий за епідемічний поріг на 25 %.
 
Довідково:
Для грипу характерні раптовий підйом температури тіла, кашель (звичайно сухий), головний біль, біль у горлі, м’язах та суглобах, сильне нездужання, нежить. Більшість людей одужують протягом тижня без медичної допомоги. Період між інфікуванням та хворобою, відомий як інкубаційний період, складає від кількох годин до тижня.

Версія для друку