Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Програма “єВідновлення” на Житомирщині: як працює та яку кількість фонду відновлено

09 Травня 2024 • 17:07

Кіл-сть переглядів: 310

Попри всі труднощі війни, держава не лишає людей сам на сам з проблемами й знаходить можливості, не лише чинити опір агресору, а й допомагати людям відновлювати своє житло.

 

 

В 2022 році Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури України у співпраці з Міністерством цифрової трансформації за підтримки USAID/UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/TAPAS» створило Реєстр пошкодженого та знищеного майна, який став базою для всіх програм відновлення.

 

І з 10 травня 2023 року Міністерство відновлення реалізує державну програму допомоги українцям, чиє житло було пошкоджено або знищене в результаті російської агресії.

 

 

На території Житомирській області налічується 4830 об’єктів, пошкоджених внаслідок російської збройної агресії, з яких 4172 будівель складає житловий фонд  у відсотковому співвідношенні – 86%. З них відновлено 3313 об’єктів або 68,6 % від загальної кількості. Відновлення цих об’єктів відбувалося за кошти державного та обласного бюджетів, шляхом придбання будівельних матеріалів (металопластикових вікон), які встановлювалися в пошкоджених будинках та об’єктах соціального призначення, а також за рахунок власних коштів громадян, балансоутримувачів та благодійних організацій.

 

 

На сьогодні до Реєстру внесено 4158 пошкоджених і знищених об’єктів, з них 3733 – це об’єкти житлового фонду (приватні житлові будинки, квартири та житлові приміщення).

 

 

Першим етапом реалізації єВідновлення – так ще називають державну програму допомоги, стали виплати компенсацій на ремонт пошкоджених помешкань. Максимальний розмір виплати – 200 тисяч гривень.

 

 

З використанням електронної публічної послуги «єВідновлення» подано 916 заяв на отримання компенсації для відновлення житла, яке має незначні пошкодження, в різних громадах області.

 

Комісіями прийнято 699 рішень про надання компенсації на загальну суму 73,5 млн грн.

 

На сьогодні 675 власників пошкоджених осель вже отримали на свої карткові рахунки кошти на загальну суму 62,5 млн грн.

 

 

Державна програма компенсацій за пошкоджене та знищене житло розвивається та вдосконалюється, завдяки спільній роботі парламенту, Міністерства відновлення та Мінцифри, місцевого самоврядування та за підтримки міжнародних партнерів.

 

Довідково. На сьогодні компенсацію за пошкоджене житло вже отримала майже 51 тисяча заявників на загальну суму — 4.6 мільярдів гривень,  а погоджено компенсацій на 5.7 мільярдів. Всього ж заяви на отримання державної допомоги за пошкоджено житло написали  87 918 людей. Що стосується повністю зруйнованого житла, то вже 2746 українців придбали нові оселі, реалізувавши житлові сертифікати на суму в 5.4 мільярда гривень. А всього подано заяв — більш як 13 тисяч на 10.6 мільярдів гривень.

Найбільше заявок на компенсацію надходить від мешканців Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, а також Чернігівської та Херсонської областей.

 

Загальна ж кількість інформаційних повідомлень, поданих в Дію про пошкоджені або зруйновані обʼєкти нерухомості — майже 650 тисяч. Половина з них вже верифіковна і внесена в Реєстр пошкодженого та знищеного майна на базі якого і працює програма державної компенсації.

Версія для друку