Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Прямий зв’язок з учасниками антитерористичної операції триває

20 Листопада 2015 • 14:26

Кіл-сть переглядів: 988

Сьогодні, 20 листопада, на зустріч в Бердичівському районі з працівниками Центру допомоги учасникам АТО при облдержадміністрації  були запрошені учасники антитерористичної операції та їхні сім’ї, керівництво Бердичівської райдержадміністрації та міської ради, представники Бердичівського районного центру допомоги учасникам АТО та їхніх сімей, голови сільських та селищної рад, представники засобів масової інформації.

На виконання Указу Президента України № 150/2015 від 18.03.2015 року про додаткові заходи щодо забезпечення питань соціальної реабілітації і захисту учасників антитерористичної операції, рішенням 35 сесії VI скликання Бердичівської районної ради було затверджено Програму підтримки учасників антитерористичної операції та членів їхніх сімей – мешканців Бердичівського району «Родина героя» на 2015-2016 роки. Дана програма – це комплекс заходів, що здійснюються на місцевому рівні з метою соціальної, психологічної підтримки учасників АТО та членів їхніх сімей, сприянню вирішенню їх соціально – побутових проблем, вшанування пам’яті загиблих героїв.

Реалізація завдань Програми здійснюється шляхом фінансування відповідно до чинного законодавства за рахунок місцевих бюджетів та інших джерел, не заборонених чинним законодавством. Організацію та виконання заходів Програми здійснюють райдержадміністрація, управління Держземагентства у Бердичівському районі, центральна районна лікарня, виконкоми селищної та сільських рад. Реалізації Програми сприятиме й розпорядження голови Бердичівської районної державної адміністрації від 04.09.2015 № 169 було створено районний центр із питань координації роботи із забезпечення соціальної допомоги учасникам антитерористичної операції та їхнім сім’ям.

Центр розпочав свою роботу 05 жовтня 2015 року. До складу районного центру,  увійшли управління та відділи райдержадміністрації, організації, установи, які є дотичними до надання соціальної допомоги учасникам АТО та їхнім сім’ям.

Задля якісної, ефективної роботи центру було проведено широку інформаційну кампанію, а саме: розроблено інформаційні буклети, листівки, розповсюджено їх через сільських і селищного голів та за допомогою ЗМІ. На офіційному веб-сайті райдержадміністрації створено розділ «Районний центр допомоги учасникам АТО», що постійно оновлюється.
    
Станом на сьогодні до центру вже звернулося 12 осіб.
    
Як зазначило керівництво району, питання соціального захисту демобілізованих військовослужбовців знаходиться на постійному контролі влади.

Секретар Центру допомоги учасникам АТО при ОДА Вікторія Мельниченко розповіла присутнім про роботу Центру допомоги учасникам АТО при облдержадміністрації, про благодійний довгостроковий проект «Друг Героя», створений для реабілітації бійців та ветеранів із психологічними травмами, спричинені війною, за допомогою службових собак. Також було презентовано роздаткові матеріали для військовослужбовців із зазначенням переліку документів необхідних для:  надання одноразової грошової допомоги військовослужбовцям, які отримали поранення та захворювання в ході проведення антитерористичної операції; надання одноразової грошової допомоги сім’ям мобілізованих військовослужбовців, оформлення земельної ділянки тощо.

На всі поставлені запитання демобілізованих учасників антитерористичної операції відповіли співробітники Центру, його координатор Юлія Толмачова та представники влади.

Голова Житомирської обласної спілки учасників та ветеранів Антитерористичної операції «Схід» Сергій Медяник закликав тих військовослужбовців, які повернулися з зони проведення АТО, не боятися, а обов’язково звертатися або до центрів допомоги учасникам АТО або до їх спілки, оскільки не завжди проблему, яка виникла, можна вирішити своїми силами: «Ми разом вирішимо всі проблемні питання, бо один у полі не воїн».

Довідково:
Управління праці та соціального захисту населення Бердичівської районної державної адміністрації повідомляє, що станом на 20.11.2015 року  на  обліку в Єдиному державному автоматизованому реєстрі пільговиків перебуває  215 учасників АТО, які отримали посвідчення учасника бойових дій, та 5 інвалідів війни.
Складено 190 соціальних паспортів на демобілізованих військовослужбовців, які брали безпосередню участь в антитерористичній операції на сході України. Відповідно до них визначено нагальні потреби учасників АТО та членів сімей загиблих військовослужбовців, які брали участь в АТО, а саме :
– забезпечення житлом: станом на 20.11.2015 року взято на квартирний облік 8 військовослужбовців- учасників АТО та 2 сім׳ї загиблих учасників АТО;
– реабілітація (медична, психологічна): потребу в реабілітації мали 66 демобілізованих . Станом на 20.11.2015 року отримали  медичну реабілітацію 63 демобілізованих, 5 учасників АТО та мати загиблого учасника АТО отримали послугу з безкоштовного зубопротезування  у Бердичівській  центральній районній лікарні на суму 5165,36 грн.;
– санаторно-курортного оздоровлення потребують 29  демоблізованих, яких взято на облік в управлінні праці для забезпечення  путівкою.
Пораненим військовослужбовцям за розпорядженням голови райдержадміністрації було надано матеріальну допомогу у розмірі 1,0 тис.грн кожному. Встановлено меморіальну дошку на будівлі  школи с. Андріяшівка загиблому Коренівському Сергію та його дружині вручено нагороду за загиблого чоловіка  – орден « За мужність» ІІІ ступеня.
Запрошені на зустріч зазначили, що вона була змістовною. Учасники АТО та члени їхніх сімей, що проживають Бердичівського району тепер знатимуть, куди потрібно звертатися за допомогою.

Версія для друку