Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Питання підвищення енергоефективності стоїть на державному рівні

25 Вересня 2015 • 12:37

Кіл-сть переглядів: 803

Головний спеціаліст Відділу енергозбереження в сфері ЖКГ Мінрегіону Ірина Вишняк під час виступу на конференції на тему «Біопаливо – реальна альтернатива традиційним джерелам енергії» зазначила: «У поточному році Україна збільшила частку відновлювальних джерел енергії в структурі загального постачання. Зокрема, в електроенергії на 2,2% отриманої з усіх ВДЕ, з 30 тисяч котелень вже 28% працюють на альтернативних джерелах енергії, але ще 72% залишаються газовими. Теплопостачальні організації виконали роботи з переоснащення та будівництва 1 тисячі нових котелень на альтернативні види палива».

 

При цьому Ірина Вишняк зауважила,  що невтішна статистика залишається у тепловому господарстві, де втрати тепла сягають близько 45%, у водопровідному понад 40%, а питомі витрати електроенергії на очищення 1 м3 води в 2,5 рази більші, ніж у країнах ЄС.

 

Задля зменшення енергоємності послуг ЖКГ було прийнято ряд документів, якими поставлено завдання збільшити частку використання відновлювальних джерел енергії до 20% до 2020 року: Енергетична стратегія України до 2030; Національний план дій з відновлювальної енергетики на період до 2020 року; План заходів з реалізації Національного плану дій з відновлювальної енергетики на період до 2020 року; План заходів щодо скорочення споживання природного газу до 2017 року; Стратегія сталого розвитку «Україна – 2020»  тощо.

Проекти альтернативних джерел енергії, які здійснюються шляхом реалізації Плану дій сталого енергетичного розвитку – Стратегією сталого розвитку «Україна – 2020», затвердженої Президентом України, активно впроваджуються в життя.

 

«В умовах децентралізації, нові територіальні об’єднання повинні відповідати цій Стратегії. На рівні міст за рахунок ЖКГ використати можливість вирішення проблем в трьох основних складових – економічної, соціальної та екологічної, що виступають основою для цього розвитку. Метою проекту є зменшення на 20% викидів СО2, на 20% збільшити частки альтернативних та відновлювальних джерел енергії та на 20% підвищити енергоефективність », – зазначила Ірина Вишняк.

 

Головний спеціаліст наголосила на тому, що новим шляхом залучення приватних інвестицій стало прийняття Закону України «Про запровадження нових інвестиційних можливостей, гарантування прав та законних інтересів суб’єктів підприємницької діяльності для проведення масштабної енергомодернізації».

 

«Вперше закони України усувають перешкоди для діяльності енергосервісних компаній та дозволяють укладати енергосервісні договори для бюджетних установ. Цей Закон гарантує інвестору повернення капіталовкладень за рахунок енергоефективності будівель через місцевий та державний бюджети», – сказала вона.

 

Версія для друку