Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Рада з питань ВПО при Житомирській ОВА відзвітувала про виконану роботу

06 Червня 2024 • 15:10

Кіл-сть переглядів: 222

Нині до складу Ради з питань внутрішньо переміщених осіб при Житомирській обласній військовій адміністрації входять 24 особи, 11 із яких є ВПО.

 

Про це відзвітували заступник начальника Житомирської ОВА Віктор Градівський, директорка Департаменту соціального захисту населення ОВА Олена Грищук та радниця начальника ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров‘я Ірина Гладка під час засідання Координаційного штабу з питань забезпечення реалізації прав і свобод внутрішньо переміщених осіб під головуванням Віцепрем’єр-міністра Ірини Верещук.

 

З часу утворення у серпні 2023 року Рада ВПО провела 3 засідання та 4 позачергові зустрічі. На них обговорювалися питання щодо потреб внутрішніх переселенців.

 

Рада розробила власний план, який містить такі завдання:

 

представляти інтереси ВПО в органах місцевого самоврядування для реалізації регіональної політики у сфері забезпечення та захисту прав й інтересів внутрішніх переселенців;

 

сприяти діяльності територіальних громад в адаптації та інтеграції внутрішніх переселенців;

 

допомагати створювати безпечний життєвий простір у нових місцях проживання.

 

Зазвичай внутрішньо переміщені особи зверталися для розв’язання житлових питань, отримання гуманітарної допомоги та юридичних консультацій.

 

У межах реалізації проєкту «Підтримка спроможності системи соціального захисту населення щодо реєстрації внутрішньо переміщених осіб» передбачене проведення семінарів для внутрішньо переміщених осіб на тему: «Трудові відносини в умовах воєнного стану».

 

На 2024 рік в області було затверджено Комплексну програму соціальної підтримки ВПО. Метою програми є:

 

здійснення заходів, спрямованих на забезпечення реалізації прав і задоволення потреб ВПО;

 

поліпшення умов проживання;

 

створення фінансових, організаційно правових і технічних механізмів для забезпечення комфортного соціального клімату й досягнення позитивних зрушень щодо рівня і якості життя населення.

 

За ініціативою Ради з питань ВПО у співпраці з ГО «Волонтерський штаб Житомира» було проведено оцінку потреб внутрішньо переміщених осіб у Житомирській області.

 

Відповідні анкети з QR-кодами були розміщені у департаментах соціального захисту, торгових центрах та освітніх закладах області. В опитуванні взяли участь 1209 переселенців.

 

Версія для друку