Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

«Раннє втручання — успішне життя». На Житомирщині відбувся регіональний Форум щодо впровадження послуги раннього втручання

08 Серпня 2024 • 17:30

Кіл-сть переглядів: 199

Сьогодні, 08 липня,  на базі реабілітаційного центру «Надія» відбувся регіональний Форум щодо впровадження послуги раннього втручання в Житомирській області на тему «Раннє втручання – успішне життя».

 

Головними ініціаторами форуму стали –  Релігійна Місія «Карітас-Спес Україна» Римсько-Католицької Церкви за організаційної підтримки Всеукраїнського форуму «Батьки за раннє втручання» та представниця Урядового уповноваженого з прав осіб з інвалідністю в Житомирській ОВА, радниця голови Житомирської ОВА з прав осіб з інвалідністю Неля Ковалюк.

 

У форумі взяли участь перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко, заступник начальника ОВА Юрій Денисовець, керівники профільних структурних підрозділів ОВА, громадські діячі, представники благодійних організацій, органів місцевої та районної влади, фахівці — надавачі послуги, представники неурядового сектору, батьки.

 

Цей форум став першим з cepії заходів, спрямованих на пошук рішень щодо поліпшення життя дітей з інвалідністю та/або ООП та їх родин в Житомирській області шляхом надання їм необхідних реабілітаційних та освітніх послуг максимально наближених до родини та громади.

 

Під час проведення Форуму учасники оглянули заклад та територію де безпосередньо надаються послуги з раннього втручання та ознайомилися із значенням послуги раннього втручання в житті родин, що виховують дітей з особливостями та порушеннями розвитку, інвалідністю, ООП чи ризиком ïx появи. Також було обговорено питання, щодо надання послуги раннього втручання, зокрема як зробити її доступною для всіх родин області, які їх потребують в різних населених пунктах (селі, містечку, місті тощо).

 

«В 2021 році Житомирщина була серед пілотних областей із надання послуги раннього втручання, а на сьогодні в області функціонує вже 7 реабілітаційних центрів, які надають комплексну реабілітацію дітям. Важливо інвестувати у розвиток таких дітей у ранньому віці, адже це допомагає уникнути більш серйозних проблем у майбутньому.  Впевнена, що реалізувати право дитини на найкращий старт у житті допомагає раннє виявлення та раннє втручання», — зазначила Наталія Остапченко.

 

Основною ідеєю раннього втручання — є якомога більш раннє обстеження дитини командою спеціалістів різного профілю (лікарем, реабілітологом, дитячим психологом, педагогом-дефектологом, логопедом, іншими спеціалістами за потребою) та відповідна робота щодо ранньої реабілітації дитини. Далі виділяється певний спеціаліст і розпочинає роботу з дитиною, координацію роботи з родиною та командою спеціалістів, які реалізують індивідуальний план допомоги дитині й сім’ї, в якій її виховують.

 

Під час форуму учасники змогли конструктивно дискутувати, де кожен зміг поділитися своїми напрацюваннями і досвідом.

 

Довідково. У Житомирській області проживає 12,6 тис. осіб з інвалідністю, в тому числі 6274 дитини з інвалідністю у віці до 18 років, з них 321 дитини  перебувають на обліку для проведення реабілітації.

 

Відповідно до Закону України «Про державний бюджет України на 2024 рік» затверджено бюджетну програму 2507110 «Соціальний захист осіб з інвалідністю», в межах якої передбачено напрям «Відшкодування вартості реабілітаційних послуг для дітей з інвалідністю» з обсягом видатків на 2024 рік – 6185520 грн.

 

Гранична вартість реабілітаційних заходів на одну дитину з інвалідністю, залежно від ступеня обмеження життєдіяльності, яка зазначається в індивідуальній програмі реабілітації (1-2 ступінь –         16 тис. гривень, 3 ступінь – 25 тис. гривень).

 

На сьогодні укладено 296 договорів про надання реабілітаційних послуг на загальну суму 5,7 млн. грн.

 

116 дітей з інвалідністю отримали реабілітаційні послуги на суму 2,2 млн. грн.

 

Версія для друку