Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Реабілітація дітей до трьох років, які народилися передчасно або хворими, є безоплатною для сімей внутрішньо переміщених осіб

14 Жовтня 2024 • 14:05

Кіл-сть переглядів: 89

Передчасно народжені малюки або немовлята, які з’явилися на світ з певною фізіологічною патологією, потребують особливого медичного догляду і реабілітації. Її безоплатно надають у закладах країні, які мають договір із НСЗУ за пакетом “Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя”. Таким чином Програма медичних гарантій забезпечує комплексною реабілітаційною допомогою всіх дітей, які її потребують, незалежно від місця їхнього народження та перебування.

 

Зі 128 дитячих лікарень, діагностичних та спеціалізованих центрів з реабілітації, які законтрактовані з НСЗУ, батьки зі статусом внутрішньо переміщених осіб можуть обрати будь-який медзаклад, незалежно від місця реєстрації чи проживання та пройти курс реабілітації.

 

Безоплатні послуги реабілітації, які отримують малюки з родин внутрішньо переміщених осіб

 

Пакетом “Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя” передбачено наступні безоплатні послуги:

 

  •  первинний огляд та консультація спеціалістами мультидисциплінарної реабілітаційної команди;

 

  •  постановка реабілітаційного діагнозу та/або визначення пріоритетів і функціональних цілей для дитини, батьків та родини;

 

  •  формування індивідуального реабілітаційного плану та контроль за його виконанням;

 

  •  лабораторні обстеження, зокрема: розгорнутий клінічний аналіз крові, біохімічний аналіз крові (загальний білок, білірубін і його фракції, креатинін, сечовина), глюкоза в цільній крові або сироватці крові,  С-реактивний білок, загальний аналіз сечі та ін.;

 

  • проведення інструментальних обстежень відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я;

 

  • послуги з реабілітації та/або послуги раннього втручання членами мультидисциплінарної реабілітаційної команди;

 

  • послуги з реабілітації курсами, незалежно від місця проживання дитини;

 

  • послуги раннього втручання сім’ям за місцем їх перебування та/або з використанням засобів телекомунікації;

 

  • оцінювання розвитку дитини за 5 сферами (велика моторика, дрібна моторика, інтелектуальна, мовленнєва та соціально-емоційна сфери);

 

  • проведення скринінгу на виявлення ознак розладів аутистичного спектра;

 

  • консультування лікарями інших спеціальностей;

 

  • направлення до інших медичних закладів (підрозділу лікарні) для надання спеціалізованої допомоги;

 

  •  підбір та адаптація спеціального обладнання та засобів альтернативної комунікації для дитини;

 

  • оцінка стану дитини та можливості переходу на інший етап реабілітації з подальшою корекцією індивідуального реабілітаційного плану або індивідуального сімейного плану раннього втручання.

 

У рамках цього пакета батьки або доглядальники дітей також можуть безоплатно отримати послуги психологічного супроводу, навчання особливостям догляду та розвитку малюка.

 

Ознайомитися з повним обсягом послуг, які мають надаватися дітям відповідно до їхніх медичних потреб, можна на сайті НСЗУ у розділі Вимоги ПМГ 2024/ п.25 або за посиланням: https://cutt.ly/ieIPVARP .

 

Як пройти курс реабілітації дитині до трьох років

 

Батькам або доглядачам дитини необхідно:

 

1. отримати електронне направлення на реабілітацію від сімейного або лікуючого лікаря;

 

2. звернутись до будь-якого медичного закладу, що має договір на пакет “Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя”.

 

Якщо дитину переводять з однієї лікарні до іншої (або в межах підрозділів одного медичного закладу), то у такому випадку направлення не потрібне.

 

Як знайти медзаклад, який надає послуги з реабілітації дітей?

 

1. Зателефонувати до контакт-центру НСЗУ 16-77, де підкажуть, які медичні заклади, що мають договір з НСЗУ на реабілітацію дітей до трьох років.

 

2. На сайті  НСЗУ за допомогою аналітичної панелі/дашборду “Укладені договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій”. Оберіть зліва у полі фільтрів область, населений пункт та  “Групу послуг” –  25 “Медична реабілітація немовлят, які народились передчасно та/або хворими, протягом перших трьох років життя”. Карта покаже найближчі заклади з контактами. Перейти до дашборду можна за посиланням: https://cutt.ly/3eIPJvW1 .

 

Як поскаржитись на неправомірні дії 

 

Якщо під час звернення до закладу реабілітації родині внутрішньо переміщених осіб пропонують оплатити послуги, які покриває Програма медичних гарантій, чи зробити благодійний внесок  – це є порушенням прав пацієнта та умов договору НСЗУ з медичним закладом. У такому випадку батькам дитини потрібно подати звернення щодо порушення:

 

  • зателефонувавши до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77

 

  • оформити через електронну форму на сайті НСЗУ: оберіть в меню зверху розділ “Громадянам”, далі  – “Зворотній зв’язок. Тут можете залишати свої запитання, зауваження, пропозиції, заяви та скарги”. Або перейдіть за посиланням: https://cutt.ly/5eb9XKbN

 

Програма медичних гарантій забезпечує усім українцям однаковий безоплатний перелік та доступ до медичних послуг, незалежно від наявності статусу внутрішньо переміщеної особи. Більше про безоплатні медичні послуги, які можна отримати за Програмою медичних гарантій, в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024». Завантажити посібник можна за посиланням.

Версія для друку