Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Реалізація енергоефективних проектів в житловому секторі

08 Жовтня 2015 • 06:11

Кіл-сть переглядів: 722

Голова Держенергоефективності Сергій Савчук провів вчора, 7 жовтня, зустріч з представниками Німецького енергетичного агентства DENA та Ініціативи «Житлове господарство у Східній Європі». Учасники зустрічі обмінялися досвідом з реалізації енергоефективних проектів в житловому секторі та сконцентрували увагу на питанні – розробка концепції програми широкомасштабної комплексної термомодернізації житлових будинків.

 

«В Україні близько 80% житлового фонду потребує термомодернізації. І для цього потрібні величезні інвестиції. Зокрема, за оцінками міжнародних експертів, на утеплення індивідуальних будинків необхідно близько 300 млрд. грн., а багатоквартирних – 400 млрд. грн. Оскільки відразу знайти такі кошти на утеплення майже неможливо, ми вирішили використати європейський механізм співфінансування, залучивши кошти банків та населення», – повідомив під час зустрічі Сергій Савчук та розповів про запроваджену в Україні державну програму з енергоефективності.

 

З словами Голови Агенства, за перший місяць дії програми, ще в жовтні 2014 р., було оформлено лише 140 кредитів, а сьогодні щотижня видається понад три тисячі кредитів. Зі старту програми близько 38 тисяч родин отримали «теплі» кредити на суму 634,7 млн. грн.

 

Сергій Савчук також нагадав, що до реалізації державної програми з енергоефективності долучилися і місцеві органи влади. В рамках підписаних з Агентством меморандумів про співпрацю вже розроблено і прийнято 47 регіональних та міських програм відшкодування частини відсоткової ставки за «теплими» кредитами.

 

У свою чергу німецька сторона висловила захоплення діючою в Україні програмою з енергоефективності,  а також нещодавно відкритим Центром енергоефективності у Києві, та поділилася досвідом реалізації проектів з термомодернізації житлових будинків, зокрема у Латвії.

 

Німецька делегація запевнила, що Німеччина зацікавлена у поширенні свого досвіду, напрацювань в цій сфері та планує розробити концепцію програми з комплексної санації будівель в Україні. «Наша кінцева мета – суттєво розширити обсяг таких проектів та підвищити зацікавленість донорів у залученні інвестицій у цю сферу», – підкреслив керівник Ініціативи «Житлове господарство у Східній Європі»  Кнут  Холлер.

Версія для друку