Реформа шкільного харчування: на Житомирщині функціонує 3 кулінарних хаби

26 Грудня 2025 • 12:18
Кіл-сть переглядів: 83
Створення Кулінарного хабу — це важливий пункт в реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.
На Житомирщині функціонує три сучасних кулінарних хаби на базі професійного коледжу сервісу і дизайну міста Житомира (навчально-практичний центр громадського харчування, що одночасно виконує функції кулінарного хабу), Житомирського професійного ліцею Житомирської обласної ради та Коростишівського професійного коледжу.
У хабах майстри професійно-технічних училищ навчаються створювати технологічні карти, вони отримають знання з нутриціології (наука про їжу і харчування) та безпеки організації харчового процесу. Також працівники шкільних їдалень проходять перекваліфікаці, а студенти навчаються за спеціальністю «Кухар дитячого харчування» та «Кухар закладу освіти».
Кулінарний хаб – це місце з сучасним обладнанням, де навчають здобувачів освіти та кухарів з їдалень закладів освіти готувати страви з оновленого шкільного меню, розроблене українським шеф-кухарем та ресторатором Євгеном Клопотенком.
Нагадаємо, з 01 січня 2022 в українських школах запровадили оновлене меню для учнів. Це один з етапів реформи шкільного харчування, яку ініціювала перша леді країни Олена Зеленська.