Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Реформування ЗМІ: покроковий процес роздержавлення газет обговорювали у Житомирі

26 Травня 2016 • 06:18

Кіл-сть переглядів: 876

25 травня у прес-центрі Житомирської ОДА відбувся семінар-нарада для редакторів з питань реформування комунальних друкованих ЗМІ.

 

Основними спікерами були Тетяна Котюжинська – головний юрисконсульт Національної спілки журналістів України, президент Асоціації медіа-юристів, Олександр Бухтатий – головний консультант Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України, Олесандр Назаренко – голова Всеукраїнського громадського об’єднання «Асоціація місцевої преси».

 

На захід приїхали редактори майже з усіх районів області. Адже отримати аргументовані відповіді на актуальні запитання від професіоналів – можливість унікальна.

 

Відповідно до Закону України від 24 грудня 2015 року «Про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ», який вступив в дію 1 січня 2016 року, всі друковані ЗМІ та редакції газет, співзасновниками яких є органи державної влади та місцевого самоврядування, мають реформуватись.

 

І Тетяна Котюжинська, й Олександр Бухтатий розповідали про теоретичні та практичні аспекти закону, про ті всі конкретні кроки, які потрібно зробити редакціям газет для повної їх незалежності.

 

Учасників семінару цікавили питання збереження за редакцією приміщення та майна, форма суб’єкта господарювання після роздержавлення, визначення часток між членами трудового колективу, яка оплата праці творчих працівників редакцій, який порядок призначення та звільнення з посади редакторів та основних працівників роздержавлених ЗМІ, чи обов’язково заключати угоду на висвітлення із співзасновниками тощо.

 

Спікери надали ґрунтовні та вичерпні відповіді, та проконсультували з усіх питань реформування комунальних газет.

 

Організаційну підтримку семінар-наради надали управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Житомирської ОДА та Обласна організація Національної спілки журналістів України.

 

Довідково:

 

У Житомирській області функціонує 27 комунальних газет. Всі редакції трудових колективів (згідно Закону та «Дорожньої карти» реформування державних та комунальних друкованих засобів масової інформації – розробниками виступили Національна спілка журналістів України та Всеукраїнське ГО «Асоціація місцевої преси») у визначений термін провели зборів з визначення способу та етапу реформування трудових колективів усіх редакцій комунальних та державних друкованих ЗМІ, які бажають взяти участь у реформуванні.

 

20 редакцій виявили бажання реформуватись у першому етапі, тобто у 2016 році. Інші 7 редакцій планують реформуватись у другому етапі (протягом 2017-18 років). У 24 редакцій комунальних ЗМІ області вже є рішення РДА, районних та міських рад про реформування і відповідні їх публікації. На даному етапі частина трудових колективів уже направили клопотання Держкомтелерадіо та перелік майна для включення до зведеного переліку об’єктів реформування, ще частина – збирає документи для подання (остаточний термін для бажаючих реформуватись у першому етапі – 1 липня 2016 року).

Версія для друку