Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Реформи у Базарі

30 Травня 2015 • 15:51

Кіл-сть переглядів: 932

Під час робочої поїздки до Народицького району голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Машковський відвідав с. Базар.
 
Територія цього населеного пункту відноситься до другої зони радіоактивного забруднення, тому і інвестори, й чиновники тут не часті гості.
 
Більшість жителів  були добровільно відселені звідси після Чорнобильської катастрофи. Лише 1200 мешканців проживає зараз на території Базару та в прилеглих селах. Наприклад, в селі В. Кліщі взагалі немає жодної людини. 
 
У рамках децентралізації Базарська громада хоче бути окремою. Підстав для цього немає, але приєднуватись до Народичів люди не бажають. Саме тому Сергій Машковський особисто зустрівся з жителями села.
 
«Перспективний план – це колективна думка громад, фахівців та експертів. Але об’єднання має бути добровільним. Не почувши вас, ми не можемо прийняти рішення», – сказав він. 
 
Керівник області пояснив, що об’єднана громада – це не тільки нові можливості у вигляді державної грошової допомоги, а й відповідальність за життєдіяльність і розвиток територій: «Громада повинна бути дієвою, спроможною, мати власні кошти. У вашій громаді проживає лише 1200 жителів, а працюватиме вона за тими ж правилами, що і багатотисячна. Ви маєте обрати депутатів, членів виконкому та платити їм зарплату. Після цього у вас просто не буде залишатися ані грошей, ані спроможності, щоб надавати якісні послуги».
 
Причиною людського супротиву об’єднання є низька інформованість. Головним необґрунтованим міфом було закриття школи. «Школа в Базарі працюватиме. Тут навчається 80 учнів. Буде організовано підвіз учнів з ближніх сіл, де школи є малокомплектними», – запевнив  Сергій Машковський.
 
Зараз не головне, яку  назву матиме громада. Доступність та якість послуг – ось основні складові реформування, – підкресли голова ОДА та побажав місцевому голові завжди діяти в інтересах людей.
Версія для друку