Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

#тияк? Регіональна координація Всеукраїнської програми ментального здоров’я “Ти як?” розширює сферу діяльності

19 Липня 2024 • 15:21

Кіл-сть переглядів: 83

Координаційний центр КМУ / Mental Health UA спільно з World Health Organization (WHO) розширює поле присутності системи.

 

Якщо дотепер команди Регіональної координації працювали на рівні областей, то зараз працюватимуть й в громадах – ще ближче до отримувачів послуг з MHPSS.

 

Це відповідає одній з головних місій Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?, що впроваджується за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

 

В кожній області України, за винятком тимчасово окупованих територій, обрано шість пілотних громад, де вже працюють консультанти Програми. Вони стають додатковими каталізаторами перетворень та посилюють інтеграцію компонентів ментального здоров’я в усі місцеві політики – відповідно до потреб та можливостей кожної території.

 

Регіональні координатори, профільні заступники керівників ОВА, консультанти Програми в громадах – це понад близько 200 фахівців – утворюють велику екосистему впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як?, що охоплює всю країну.

«Масштабування Регіональної координації до громад – логічний та необхідний крок. На кожній території мають бути фахівці, які об’єднують навколо цінностей Програми всіх стейкхолдерів. Головна мета консультантів Програми у громаді – створення маршрутів для користувачів та надавачів послуг з ментального здоров’я різних сфер, включаючи неурядовий сектор та неформальні сервіси», – наголосила під час установчого зібрання керівниця Координаційного центру Оксана Збітнєва.

Серед ключових завдань: каскадування активностей та заходів регіонального рівня на рівень громади, оперативна координація роботи у межах території, створення локальної системи послуг та надавачів, проведення актуальної оцінки потреб та ресурсів, картування послуг, участь у розробці регіональних планів заходів тощо. На місцях загальну координацію діяльності консультантів Програми в громадах будуть здійснювати регіональні координатори.

 

Версія для друку