Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Результати 23-річної діяльності Програми Червоного Хреста

16 Квітня 2015 • 10:38

Кіл-сть переглядів: 596

16 квітня в облдержадміністрації обговорили підсумки реалізації Міжнародної Чорнобильської Програми Червоного Хреста в Житомирській області. У зустрічі, яку провів заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута, взяли участь голова обласної організації Товариства Червоного Хреста Олександр Богдан, представники департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, міжнародні експерти.

 

Про діяльність Міжнародної Чорнобильської програми гуманітарної допомоги і реабілітації на регіони України, Білорусії та Росії розповів Олександр Богдан. Перша фаза програми, започаткованої 1989 року, була зорієнтована на радіологічний скринінг продуктів харчування і навколишнього середовища в забруднених районах області, надання рекомендацій жителям цих районів стосовно шляхів зменшення радіологічного забруднення на організм.

 

З 1990 року в рамках Програми в області запрацювала пересувна діагностична лабораторія Червоного Хреста, спеціалістами якої щорічно проводився скринінг щитоподібної залози близько 15 тисяч дорослого та дитячого населення постраждалих районів. За час функціонування лабораторії обстежено та проконсультовано понад 350 тисяч жителів відділених районів області, у 80% виявлена патологія щитоподібної залози.

 

У рамках Чорнобильської програми при допомозі Євросоюзу, урядів і Національних Товариств Червоного Хреста Японії, Нідерландів, Німеччини, Австрії тощо наша область отримувала гуманітарну допомогу, оздоровлювали дітей, отримували ліки, медичні інструменти, дозиметричну апаратуру.
В рамках Програми постраждалому населенню було передано більше 1 тис. тонн продуктів харчування, одягу, 35 тонн сухого молока, 1 млн. пігулок полівітамінів. За період з 1998 по 2013 роки проведена вітамінізація більше 22 тисяч дітей м. Коростеня, Малинського, Коростенського, Лугинського, Народицького, Новоград-Волинського районів на суму близько 890 тис. грн.

 

Ярослав Лагута високо оцінив роль Міжнародної Федерації Червоного Хреста в подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи і назвав програму, що діяла на теренах області впродовж багатьох років, унікальною. Він зазначив: «У нас активно розвивається співробітництво з міжнародними організаціями, і ми зацікавлені у продовженні спільної діяльності у медичній галузі, діагностичній сфері».

 

Прес-служба облдержадміністрації

Версія для друку