Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Рік Івана Огієнка на Житомирщині розпочався з різдвяних віншувань «Даруй літа щасливії нашій славній Україні!»

15 Січня 2022 • 13:57

Кіл-сть переглядів: 379

Сьогодні, 15 січня, у Свято-Михайлівському кафедральному соборі м. Житомира відбувся захід з нагоди 140-річчя з Дня народження відомого українського церковного і громадського діяча, історика церкви, науковця митрополита Іларіона (Івана Огієнка).

 

У рамках проведення заходів зі вшанування нашого видатного земляка відбулися різдвяні віншування «Даруй літа щасливії нашій славній Україні!», присвячені цій ювілейній даті у виконанні народного хору Житомирського фахового коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка під керівництвом Ірини Біленікіної.

 

Також участь у заході взяли заступник голови Житомирської ОДА Юрій Денисовець, перший заступник голови Житомирської обласної ради Олег Дзюбенко, представники структурних підрозділів облдержадміністрації, духовенства Житомирщини, керівництва Житомирського фахового коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка, громадськість та ЗМІ.

 

У приміщенні Свято-Михайлівського кафедрального собору учасники народного хору Житомирського фахового коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка заспівали для поціновувачів своєї творчості колядки та щедрівки.

 

Нагадаємо, що рішенням восьмої сесії Житомирської обласної ради восьмого скликання від 16 грудня 2021 року 2022 рік оголошено в області роком Івана Огієнка.

 

Довідково. Іван Огієнко народився 15 січня 1882 року в Брусилові на Житомирщині. Він відомий як ініціатор створення Українського народного університету та Кам’янець-Подільського державного народного університету (зараз Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка), ректором якого він був. В уряді Директорії діяч перебував на посадах міністра освіти, міністра ісповідань, а потім – Головноуповноваженого уряду УНР.

 

Іван Огієнко також добре відомий своїми підручниками з української мови, працями про українську історію, культуру, релігію. Окрім того, саме він ініціював звернення до Вселенського патріарха про надання українській церкві автокефалії, що зібрало кілька тисяч підписів. Іван Огієнко також переклав Біблію українською мовою.

 

 

 

Версія для друку