Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Рівень споживчої інфляції знизився

13 Серпня 2015 • 09:09

Кіл-сть переглядів: 638

Завдяки стабілізації обмінного курсу гривні, жорсткій монетарній та фіскальній політиці, рівень споживчої інфляції в річному вимірі за підсумками липня істотно уповільнився.

Прес-служба НБУ повідомляє: «Після досягнення максимального рівня у квітні (60,9%) споживча інфляція в річному вимірі, до відповідного місяця минулого року, продовжила уповільнюватися — до 55,3% у липні. Тренд на зниження інфляції забезпечили стабілізація обмінного курсу гривні, жорстка монетарна та фіскальна політика, стриманий споживчий попит».

Завдяки значній пропозиції овочів і фруктів нового врожаю в липні зменшилися ціни на сирі продукти харчування. Це сприяло зниженню індексу споживчих цін на 1,0%. Знизилися ціни на всі види овочів (загалом на 21,6%) і на фрукти (на 6,1%), що пов’язано із сезонним чинником.

На думку директора департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Сергія Ніколайчука, цінова динаміка останніми місяцями свідчить, що девальваційний ефект вичерпується, і надалі спостерігатиметься стійкий дезінфляційний тренд.

За даними Державної служби статистики, у п’ятьох областях України, в тому числі й на Житомирщині, порівняно із травнем та червнем, показники інфляції істотно зменшуються.

 

В Житомирській області в липні знизився індекс споживчих цін на найбільш актуальні товари спостерігається. За даними Держстату, на Житомирщині майже на 30% упали ціни на буряк та капусту, а також на 13,9% на картоплю та 12,1% на цибулю, порівняно з цінами на 30 червня.

 

За своїм змістом таке явище – протилежність інфляції. Її результатом є зниження загального рівня цін протягом певного періоду часу. Проте дефляція в Україні є періодом сезонним і спостерігається зазвичай у липні-серпні, коли з’являються овочі нового врожаю, які мають нижчу ціну у зв’язку з високою конкуренцією. Аналітики стверджують, що дефляція цього року в Україні не буде радикальною.

 
Версія для друку