Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Робота працівників сільського господарства області заслуговує на високу оцінку, – Сергій Машковський

13 Листопада 2015 • 11:53

Кіл-сть переглядів: 1 330

15 листопада буде відзначатися День працівників сільського господарства.

 

За темпами виробництва валової сільськогосподарської продукції Житомирська область займає восьме місце серед інших регіонів держави.

 

Основна увага в розвитку агропромислового виробництва регіону зосереджена на вирощуванні основних продовольчих культур, зокрема, зернових.

 

У 2015 році зусиллями всіх господарств області вирощено понад 538 тисяч тонн пшениці, що на 149 тисяч тонн (38 %) більше за показники 2014 року; 118 тисяч тонн ячменю, що перевищує минулорічні показники на 7 %, та 49 тисяч тонн жита. Врожайність ранніх зернових культур перевищила показники минулого року в середньому на 5-10 %.

 

Важливо наголосити на тому, що Житомирщина вийшла на рівень продовольчого самозабезпечення хлібом. У сільськогосподарських і хлібоприймальних підприємствах нашої області зберігається понад 170 тисяч тонн продовольчого зерна (при потребі 99,4 тисяч тонн на маркетинговий рік).

 

Кращими результатами у вирощуванні зернових культур вирізняються Ружинський, Новоград-Волинський район, Брусилівський райони, де середня врожайність становить 49,7 ц/га.

 

Не дивлячись на складність 2015 року, показники роботи аграріїв, які працюють в рослинницькій галузі, заслуговують на високу оцінку.

 

Цього року в області зросли показники з виробництва овочевих (на 14 %) та плодово-ягідних (на 15,6 %) культур у порівнянні з минулим роком.

 

Житомирщина є самодостатнім регіоном у цукровій галузі, що підтверджується показниками врожайності цукросировини – 470 ц/га.

 

Відновлюється традиційна для полісся галузь – льонарство. Також Житомирщина зберігає провідні позиції в державі з вирощування хмелю, 87 % плодоносної площі хмеленасаджень України припадає на територію нашої області.

 

Значне місце у виробництві сільськогосподарської продукції в області займає тваринництво. За рейтингом серед областей України чисельність поголів’я великої рогатої худоби Житомирщини відповідає дев’ятому місцю, а корів – шостому. Найвищих показників продуктивності в молочному скотарстві досягнуто в господарствах Попільнянського, Брусилівського, Ружинського і Баранівського районів.

 

За темпами зростання реалізації худоби і птиці у живій вазі Житомирщина – на четвертому місці в державі. Кращих результатів за цим показником досягнуто у Коростенському, Чуднівському та Романівському районах, де обсяги виробництва зросли в 2-3 рази до минулорічного.

 

У переддень свята щирі слова подяки колективам кращих сільськогосподарських підприємств області: ПАФ «Єрчики» та ПСП «Сокільча» Попільнянського району, ПСП «Батьківщина» Ружинського району, СТОВ «Ліщинське» Житомирського району, СТОВ «Птахівник» Новоград-Волинського району, ТОВ «АТ Брусилів» Брусилівського району, ПП «Велідницьке» Овруцького району.

 

Шановні працівники агропромислового комплексу області!

 

Прийміть слова щирих вітань і глибоку шану всім Вам з нагоди професійного свята – Дня працівників сільського господарства!

 

Напередодні найбільшого професійного свята хліборобів ми славимо людей, які взяли на себе найважчу і найважливішу турботу – працювати на землі і забезпечувати сільськогосподарською продукцією не тільки Житомирщину, а й інші регіони України!

 

Не дивлячись на складність 2015 року, показники роботи працівників галузі є вагомими і заслуговують на високу оцінку.

 

Щиро вдячні усім аграріям за безмежну любов до землі, наполегливу працю та щедрі врожаї.

 

Бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, добра та наснаги. Хай Ваша праця колоситься рясною нивою успіхів, а в кожному домі панує мир та злагода!

 

 З повагою

голова обласної державної адміністрації

Сергій Машковський

Версія для друку