Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Роль медпрацівників та громадськості обговорили під час конференції з паліативної та хоспісної допомоги

04 Жовтня 2016 • 13:47

Кіл-сть переглядів: 733

541564564654Про цінність здоров’я та гідність людського життя йшлося сьогодні, 4 жовтня, на відкритій науково-практичній конференції «Роль медичного працівника і громадськості у вирішенні проблем паліативної та хоспісної допомоги», яка проходила до Всесвітнього дня  паліативної та хоспісної допомоги (8 жовтня) та в рамках проекту «Подаруй шанс».

 

Учасниками конференції були представники закладів охорони здоров’я Житомирської області – слухачі курсів відділення післядипломної освіти молодших медичних спеціалістів різних напрямів підготовки, студенти, бакалаври та викладачі КВНЗ «Житомирського інституту медсестринства».

 

Серед запрошених – керівники Житомирського інституту медсестринства, представники відділення післядипломної освіти молодших медичних спеціалістів закладу, просвітницького відділу обласного медичного центру здоров’я та спортивної медицини, обласного онкодиспансеру, обласного протитуберкульозного диспансеру, обласної дитячої клінічної лікарні, громадських та благодійних організацій, обласної організації Товариства Червоного Хреста України, засоби масової інформації.

 

546465465Заступник головного лікаря з лікувальної роботи обласного онкологічного диспансеру, координатор з паліативної та хоспісної медицини управління охорони здоров’я Житомирської обласної державної адміністрації Тарас Волков поділився своїм баченням формування системи паліативної та хоспісної допомоги для забезпечення важкохворих пацієнтів Житомирської області якісною медичною допомогою.

 

Про полегшення болю та інші симптоми у невиліковних хворих йшлося у виступі завідуючого кабінетом протибольової терапії обласного онкологічного диспансеру Ігоря Радчука.

 

Голова правління благодійного фонду «Нехай твоє серце б’ється» Наталія Нагорна акцентувала увагу присутніх на психологічній допомозі і підтримці паліативних хворих, роботі з їхніми близькими та родичами. А особливо, коли йдеться по невиліковних дітей. Адже на сьогодні в Україні діє лише один дитячий хоспіс у Івано-Франківську.

 

45435132132Також до теми психологічної підтримки людей на їхній фінальній стадії життя, максимального полегшення моральних страждань та збереження людської гідності пацієнта звернулася психолог Житомирського обласного онкологічного диспансеру Тетяна Черноус.

 

Особливості надання паліативної та хоспісної допомоги хворим на туберкульозрозкрив у своєму виступі заступник головного лікаря з оргметодроботи обласного протитуберкульозного диспансеру Олександр Близнюк.

 

Завідуючий відділенням анестезіології з ліжками для інтенсивної терапії обласної дитячої клінічної лікарні, обласний позаштатний дитячий анестезіолог управління охорони здоров’я облдержадміністрації Юрій Ніколаєв розповів про передумови для формування сучасного підходу до надання паліативної допомоги дітям.

 

Про нові тенденції в реабілітації травмованих хворих доповів лікар-вертебролог центру реабілітації та здоров’я спини «Відновлення» Олексій Казаков.

 

Багаторічним досвідом роботи обласної організації Товариства Червоного Хреста України з надання медико-соціальної допомоги на дому важкохворим пацієнтам, як початкового елементу становлення хоспісної допомоги, поділився голова обласної організації ТЧХ України Олександр Богдан.

 

54153131Зоя Шарлович, завідувачка відділення післядипломної освіти молодших медичних спеціалістів КВНЗ «Житомирський інститут медсестринства», звернула увагу колег на післядипломну освіту молодших медичних спеціалістів, її роль у формуванні знань з надання паліативної та хоспісної допомоги.

 

Також учасники заходу ознайомилися з книжковою виставкою з питань паліативної та хоспісної допомоги, яку підготувала бібліотека Житомирського інституту медсестринства. Вони переконані, що обмін досвідом та об’єднання зусиль закладів охорони здоров’я, громадськості і органів влади дасть новий поштовх до покращення надання паліативної та хоспісної допомоги жителям області. Зокрема, до створення у Житомирі сучасного хоспісу, що є одним із завдань, яке почала вирішувати міська влада.

  

Довідково: Онкологічна захворюваність в Україні характеризується поступовим зростанням. Так число вперше виявлених хворих становить 304 – 308 на 100 тисяч населення. Щороку в країні вперше виявляється 150 – 160 тисяч онкохворих, а помирає – 100 тисяч. Наразі в Україні понад 980 тисяч онкохворих. В Житомирській області – 26 тисяч онкохворих. 7 тисяч пацієнтів щоденно страждає від болю середньої і сильної інтенсивності.

Епідеміологія захворюваності на рак є такою:

  • кожен рік в світі встановлюється діагноз раку більше 15 мільйонам людей;
  • 7 мільйонів вмирає від раку щороку;
  • смертність від раку займає 2-е місце у світі;
  • за прогнозами ВООЗ, до 2020 року в світі захворюваність на рак щороку буде становити приблизно 20 мільйонів чоловік, причому 70% із них в бідних країнах;
  • за статистичними оцінками не менш, як 9 мільйонів людей щоденно страждають від онкологічного болю, а в 50% з них больове відчуття оцінюється як сильне і нестерпне.
Версія для друку