Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

російські окупанти діють терористичними методами, не рахуючи втрат серед мирного населення

20 Вересня 2022 • 16:42

Кіл-сть переглядів: 218

Дотримання законів і звичаїв війни ніколи не входило у число пріоритетів армії рф. Нападаючи на сусідні країни шляхом розв’язання гібридних або повномасштабних воєн, російські війська діяли терористичними методами, не рахуючи втрат серед мирного населення.

 

Повномасштабне вторгнення в Україну не стало винятком. Окупанти утримують захоплені території, у тому числі за допомогою “живого щита” з мирного населення. Ця тактика була використана у багатьох українських містах, які перебувають під контролем росії.

 

Військовослужбовці рф розміщують артилерію у цивільних об’єктах і з цих позицій намагаються обстрілювати ЗСУ. Таким чином, окупанти зв’язують руки українській армії, для якої вкрай важливо уникнути втрат серед мирного населення.

 

Окрім базування в місцях скупчення мирного населення, збройні сили рф вдаються до ще більш підлих методів прикриття себе “живим щитом”. Наприклад, використовують так звані “живі колони“. Після виведення з ладу мостів на Херсонщині окупанти почали використовувати для перекидання військової техніки понтонну переправу та понтонний міст. На ці ж шляхи вони “зганяли” і цивільні автомобілі в якості прикриття для своєї техніки.

 

Ще один приклад – захоплення Запорізької атомної електростанції. Російські війська використовують ядерний об’єкт для розміщення на його території складів із боєприпасами, ремонтної бази та військової частини. Крім того, здійснюють систематичні обстріли станції. Під загрозу ставляться життя десятків тисяч людей, які проживають в Енергодарі та прилеглих до нього населених пунктах.

 

Нагадаємо, що росіяни використовують цивільне населення на тимчасово окупованих територіях як «живий щит».

 

Мінреінтеграції закликає громадян виїжджати з тимчасово окупованих територій України, аби ЗСУ могли звільнять їх від російських загарбників.

 

Версія для друку