Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Розпорядженням Житомирської обласної військової адміністрації перейменовано 348 вулиць

30 Липня 2024 • 17:00

Кіл-сть переглядів: 124

На виконання Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії» рішенням Житомирської ОВА  перейменовано 348 топоніми у 37 громадах області.

 

Житомирська ОВА допомогла з перейменуванням вулиць, майданів та провулків, громадам, які не зробили цього самостійно у відведений законодавством термін.

 

Розпорядженням Житомирської обласної військової адміністрації була створена робоча група з питань деколонізації топонімії, до складу якої увійшли відомі краєзнавці, історики, депутати обласної ради, керівники комунальних закладів і структурних підрозділів ОВА. З урахуванням пропозицій громадськості, робоча група провела три засідання, на яких було розроблено перелік вулиць, що підлягають перейменуванню та список пам’ятників та пам’ятних знаків, які необхідно перенести з публічного простору.

 

Відповідно до розпорядження Житомирської обласної військової адміністрації від 25 липня 2024 року № 449, у Житомирській області було перейменовано 348 вулиць та представлено перелік 40 об’єктів культурної спадщини, пам’ятників та пам’ятних знаків, які містять пропаганду російської імперської політики та підлягають демонтажу (або демонтажу окремих елементів).

 

Ознайомитися з текстом розпорядження та повним переліком топонімів можна за посиланням.

Версія для друку