Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Розробка надр можлива лише за умови дотримання законодавства про охорону навколишнього середовища, – Володимир Федоренко

30 Квітня 2020 • 17:16

Кіл-сть переглядів: 1 437

Перший заступник голови ОДА Володимир Федоренко, перший заступник голови обласної ради Сергій Крамаренко та депутати Олевської ОТГ 29 квітня зустрілися з керівником Державної служби геології та надр України Романом Опімахом. Обговорювали питання дотримання вимог законодавства у галузі надрокористування, а саме надання дозволу на розробку гранітного кар’єру у селі Жубровичі Олевського району.

 

Розробка надр можлива лише за умови дотримання законодавства про охорону навколишнього середовища. Такої позиції дотримуються учасники проведеної зустрічі.

 

Нагадаємо, що відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину» від 19.12.2019 обласні ради позбавлені повноважень щодо погодження надання надр у користування з метою геологічного вивчення і розробки родовищ корисних копалин загальнодержавного значення, а також для цілей, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин.

 

У результаті на Житомирщині виник прецедент, коли Державна служба геології та надр України оголосила аукціон Жубровицького родовища граніту вже без погоджень органів місцевого самоврядування та громади села.

 

Зазначимо, що найближчий об’єкт інфраструктури села Жубровичі знаходиться на відстані 500 м від самого кар’єру. Громада села занепокоєна, що в результаті розробки даного родовища виникнуть ризики негативного впливу на екологічну ситуацію та соціальну інфраструктуру їхнього населеного пункту.

 

Староста села Жубровичі Валерій Степанчук озвучив керівництву Державної служби геології та надр України проблеми, з якими може зіштовхнутися громада. У зв’язку з особливостями геологічного залягання ґрунтових вод в ході розробки родовища може зникнути вода у селі. Великогабаритним транспортом буде знищено дорогу. Такі приклади є по всій області. А проведення постійних вибухових робіт призведе до руйнації будівель, у тому числі школи, клуба та дитячого садочка.

 

Учасники зустрічі домовились про те, що майбутній інвестор має дати чіткі та зрозумілі відповіді на питання, які турбують людей, що проживають на цій території.

 

 

Версія для друку