Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Розроблення моделей розвитку місцевого самоврядування – сфера відповідальності всіх, хто хоче позитивних змін, – В’ячеслав Негода

03 Червня 2015 • 11:02

Кіл-сть переглядів: 735

Запропоновані областями проекти перспективних планів формування територій громад загалом відповідають стратегії формування громад. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода за  підсумками розгляду проектів перспективних планів областей. Минулий тиждень Мінрегіон спільно з асоціаціями органів місцевого самоврядування, експертами провели консультації з усіма областями, розглянувши запропоновані ними проекти.

 

За його словами, виявлені і окремі недоліки у проектах перпективних планів, однак ці документи можуть затверджуватися лише в частині відповідності Методиці формування спроможних територіальних громад.

 

«Запропонованітериторіальнігромади,їх групи, які явно не відповідають оптимальним параметрам, не можуть бути затвердженими. Звісно, в кожній області є чимало складних конфігурацій в розташуванні населених пунктів, є особливості їх інфраструктури, традицій, рельєфу, до яких важко застосувати шаблонні підходи, які рекомендує Методика. У таких випадках доцільно проводити всебічний аналіз пропозицій і бачити за кожною майбутньою громадою реальних жителів з їх щоденними потребами», – сказав В’ячеслав Негода.

 

Він наголосив на важливості підтримки у цьому питанні з боку обласних рад, адже йдеться про майбутнє територіальних громад кожної з областей і місцевого самоврядування в Україні.

 

«Якщо деякі обласні ради не схвалять перспективні плани, то, на жаль, від кожного з таких рішень місцеве самоврядування тільки програє і “законсервується” в нинішньому стані, з якого Україна не може вибратися останніх двадцять років. Розроблення моделей ефективної децентралізації, розвитку місцевого самоврядування не тільки сфера відповідальності Уряду а всіх, хто хоче позитивних змін. Тому необхідно, щоб облдержадміністрації, облради спільно з іншими органами місцевого самоврядування самі запропонували на розгляд Уряду найоптимальніші моделі формування спроможних громад своїх областей. Адже займати позицію «проти» і нічого не пропонувати взамін, не призведе до позитивних змін, яких нам необхідно досягти. Не думаю, що можуть бути депутати обласних рад, які не зацікавлені створити спроможні громади з більшим об’ємом повноважень, фінансових ресурсів і з більш повною відповідальністю за місцевий розвиток. Можливо, є недостатнє розуміння, відсутність достатньо аргументованої позиції авторів проектів пропозицій», – сказав заступник Міністра. 

Версія для друку