Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Сергій Машковський: Децентралізація – це шлях не дати загинути українському селу

01 Липня 2015 • 14:01

Кіл-сть переглядів: 769

В Україні все активніше ведеться обговорення положень змін до Конституції щодо децентралізації, об’єднання територіальних громад. Сьогодні  тема проведення реформи обговорювалась на виїзній нараді за участю голови ОДА Сергія Машковського.

 

Починаючи з квітня керівництво Черняхівської райдержадміністрації, райради, члени створеної робочої групи із розроблення перспективного плану формування територіальної громад Черняхівського району частково об’їздили  район, роз’яснюючи переваги та недоліки можливого об’єднання. У деяких громадах зустрічі відбувалися двічі, тричі. Членів робочої групи запрошували на зустріч із місцевою інтелігенцією, на сесії сільських рад та сходи сіл.

 

Діяли представники райдержадміністрації виключно в межах ЗУ «Про добровільне об’єднання територіальних громад», частина 2 статті 9 якого говорить, що місцеві державні адміністрації вправі забезпечувати організаційну підтримку та інформаційно-просвітницьке сприяння добровільному об’єднанню територіальних громад, адже робоча група показувала людям реальні цифри, роз’яснювала перспективи можливого об’єднання.

 

На останньому  засіданні районної робочої групи із розроблення перспективного плану формування територіальних громад Черняхівського району прийнято рішення подати до облдержадміністрації проект перспективного плану формування 3 об’єднаних територіальних громад: Черняхівської, Головинської та Високівської.

На всі засідання районної робочої групи із розроблення перспективного плану формування територіальних громад Черняхівського району були запрошені сільські, селищні голови  проте  згоди на приєднання до окремих об’єднаних територіальних громад району не надали Бежівська Стиртівська, Вільська, Салівська, Селецька, Жадьківська та Очеретянська сільські ради.

 

Також одним із невирішених питань залишається питання відділення від Черняхівського району Зороківської сільської ради з подальшим приєднанням до Кам’янецької сільської ради Житомирського району.

 

Сергій Машковський пояснив людям, що нова реформа створить умови для розвитку населених пунктів, незалежно від їх розміру та значення. Адже більшість бюджетних коштів, які надходять з місця, залишаються в ньому. Можуть розвиватися ті об’єкти, які дійсно потрібні даному поселенню.

 

«Громади будуть зацікавленні в розвитку та залученню інвестицій. Таким чином, село чи селище  перетворюється в таку собі компанію, що має на меті розвиватись та нарощувати конкурентоспроможність. Це єдиний шлях не дати загинути українському селу», – сказав голова ОДА.

 

 

 

 

Версія для друку