Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Сергiй Машковський про кадрову полiтику в ОДА: преференцiї надаватимуться фахiвцям-учасникам АТО

12 Березня 2015 • 07:41

Кіл-сть переглядів: 792

Житомирщина брала активну участь у трьох хвилях мобілізації і відправила на схід чи не найбільшу кількість бійців. Зараз вони масово повертаються. Чи готова область гідно їх прийняти, чи створені умови для реабілітації наших захисників? Про це йшла мова 11 березня у передачі телеканалу Союз-TV «Відкрита студія» за участю голови облдержадміністрації Сергія Машковського та обласного військового комісара Миколи Залесського.

 

«Влада готова до демобілізації військових, – зазначив керівник області. –  Ця робота розпочалась задовго до сьогоднішнього дня. Ми розуміємо, що для воїнів, які повертаються із зони бойових дій, дуже важливо адаптуватися у мирному житті, пройти реабілітацію, насамперед психологічну».

 

На Житомирщині – першій в Україні – 11 вересня 2014 року було створено і запроваджено обласну програму реабілітації військовослужбовців. Поранені бійці, що пройшли лікування у госпіталях, звертаються до фахової лікарської комісії, яка працює при обласній клінічній лікарні ім. О.Ф.Гербачевського. Медики визначають, як має проходити подальша реабілітація кожного бійця. Програмою визначені 26 лікувально-профілактичних закладів вторинного рівня у районах і містах області та 6 – третинного рівня.

 

Сергій Машковський наголосив: всі послуги по програмі реабілітації військовослужбовців надаються безкоштовно. У минулому році пройшли реабілітацію по цій програмі 250 військовослужбовців, у 2015 – 370 осіб. Керівник області наголосив, що програмою реабілітації можуть скористатися всі учасники АТО, а не лише поранені бійці.

 

Робота по проведенню реабілітації бійців має бути активізована на місцях – в селах, селищах, містечках області, де військовослужбовці менш обізнані з цих питань, наголосив Сергій Машковський.  Цим мають займатися працівники управлінь і відділів соціального захисту населення.

 

Для частини бійців, що повертаються додому, постане питання працевлаштування. Керівник області зауважив, що незважаючи на обмежену кількість робочих місць в області, переваги при працевлаштуванні надаватимуться саме учасникам АТО, адже вони сумлінно виконали свій військовий обов’язок і заслуговують на нашу підтримку. Для вирішення питання працевлаштування військових буде проведено наради з центрами зайнятості, з керівниками приватних компаній. На сьогодні з питань працевлаштування вже звернулись 42 особи.

 

Сергій Машковський повідомив також, що незабаром представить концепцію оновленої структури облдержадміністрації.  Владній структурі потрібні будуть спеціалісти, і преференції надаватимуться фахівцям з числа учасників АТО.

 

Керівник області також представив дорожню карту – путівник для військовослужбовців щодо пошуку необхідної інформації з питань працевлаштування з телефонами і адресами.

 

Під час ефіру йшлося про те, що в облдержадміністрації в кабінеті 108 створено центр допомоги військовослужбовцям, де вони можуть отримати всю інформацію, яка їх цікавить, включаючи консультації з юридичних питань, щодо проведення реабілітації, соціального захисту,  порядку отримання статусу учасника бойових дій тощо.

 

Військовий комісар запевнив, що незважаючи на велику кількість бійців, які повертаються на Житомирщину, затримки із опрацюванням документів, що подаються на отримання статусу учасника бойових дій, не буде.

 

Микола Залесський повідомив також, що всі військовослужбовці, які стають на облік після демобілізації, зараховуються до резерву і будуть призиватися до лав Збройних Сил тільки при повній мобілізації.

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

Версія для друку