Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Сергій Машковський: Влада – народу!

08 Липня 2015 • 07:22

Кіл-сть переглядів: 704

Рік тому в Україні розпочалася реформа місцевого самоврядування. Потреба у її здійсненні назріла давно, однак братися за неї ніхто не поспішав.

 

Як відомо, Житомирщина однією із перших областей України прийняла Перспективний план формування спроможних територіальних громад. Це – орієнтовна карта з відображенням меж об’єднаних громад області, їх паспорти та фінансово-економічні обґрунтування.

 

Так, децентралізація – це перерозподіл влади на користь місцевих громад, з одночасним зменшенням прав Президента та голів адміністрацій. Повноваження переходять на базовий рівень самоврядування: в село, селище, місто. Влада з обласних та районних центрів (де сидять чиновники) передається до міст та об’єднань населених пунктів (де живуть люди). Мета реформи – це створення фінансово-незалежних громад, що зможуть самостійно утримувати дитячі садки і школи, амбулаторії, будинки культури і клуби, дороги, інфраструктуру. Це реальний шлях до підвищення якості життя мешканців кожного села, селища чи міста.

 

«Ця реформа повинна активізувати населення на вирішення власних (колективних) потреб і інтересів. Люди повинні  брати відповідальність за розвиток своєї території у власні руки. Адже самі знають першочергові потреби: будувати школу чи реконструювати  лікарню, прокласти нову дорогу чи залатати стару», – сказав голова Житомирської обласної державної адміністрації Сергій Машковський.

 

Парламент  прийняв зміни до Податкового та Бюджетного кодексів, які уже розширили фінансові можливості місцевого самоврядування, а в майбутньому дозволяють зробити економічно самодостатніми та спроможними і нові об’єднані громади.

 

Об’єднані громади отримають весь спектр повноважень та фінансових ресурсів, що їх наразі уже мають міста обласного значення, зокрема зарахування 60% податку на доходи фізичних осіб.

 

«Місцева влада буде зацікавлена у розвитку своїх територій, зростанні бізнесу та сплаті податків, а не в розподілі та розграбуванні коштів, що йдуть від центральної влади», – сказав Сергій Машковський.

 

За попередніми розрахунками місцеві громади додатково отримають у своє розпорядження 39,2 млрд грн.

 

«Сьогодні сільський голова та працівники сільради отримують зарплату з згори. Такий порядок склався в тоталітарному минулому, коли центральна влада бажала мати 100% контроль за всією структурою влади. Децентралізація означає, що місцева громада візьме на утримання своїх чиновників, що одразу поставить чиновників у залежність від тих, хто їм платить», – пояснив керівник області.

 

Децентралізація управління – це європейський шлях розвитку. Цим шляхом в останні 25-30 років йдуть багато розвинених країн. Міжнародний досвід свідчить, що тільки децентралізована система управління забезпечує високу якість вирішення повсякденних проблем людей і є запорукою успішного розвитку країни.

Версія для друку