Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Сергій Машковський взяв на контроль ситуацію на Миропільській паперовій фабриці

08 Лютого 2015 • 11:20

Кіл-сть переглядів: 823

Під час робочого візиту до Романівського району 4 лютого голова облдержадміністрації Сергій Машковський побував на Миропільській паперовій фабриці. Разом із в.о. начальника УМВС України у Житомирській області Григорієм Полковніковим, головою Романівської райдержадміністрації  Олексієм Капінусом, головою районної ради Миколою Григоришиним, представниками районної прокуратури керівник області оглянув приміщення підприємства, поспілкувався з трудовим колективом.

 Це підприємство – одне із найстаріших на Житомирщині, існує з 1832 року і довгий час залишалося для місцевих жителів чи не єдиним місцем роботи і головним платником податків до місцевого бюджету. Зараз на паперовій фабриці склалася непроста ситуація. Протягом кількох років власники підприємства умисно доводили його до банкрутства, не думаючи про людей і функціонування фабрики як бюджетоутворюючого підприємства області.

 Є факти, що приватизація підприємства і передача його у власність ТОВ «Харківський картон» здійснювалися незаконно. У червні 2014 року господарський суд Харківської області визнав паперову фабрику банкрутом і відкрив ліквідаційну процедуру.

 Зараз трудові книжки працівників знаходяться у Харкові, а це, зокрема, ускладнює вчасне оформлення необхідних документів для отримання пенсій. Податки до місцевого бюджету не сплачуються. Впевненості у стабільності роботи фабрики немає.

 Як зазначив голова районної ради Микола Григоришин, вихід із ситуації полягає в тому, щоб розпочати процес оскарження приватизації фабрики. Є підстави, які доводять, що приватизація із самого початку не передбачала забезпечення діяльності підприємства, утримання колективу, виплати йому заробітної плати і соціальних нарахувань. Це, в свою чергу, є підставою для позову до прокуратури в інтересах трудового колективу. Після відкриття судом провадження по справі прокурор звертається в рамках господарського судочинства в справі про банкрутство. Справа про банкрутство зупиняється, і в рамках цього правового поля можна легалізувати підприємство.

 

 Ситуацію прокоментував голова облдержадміністрації Сергій Машковський: «Зараз юридично фабрика належить ТОВ «Харківський картон» і знаходиться у стані банкрутства. Ми побачили підтверджені факти того, що власники підприємства у Харкові, не думали про людей – не виплачували заробітної плати, не вкладали жодної копійки у розвиток виробництва, не допомагали соціальним закладам селища. Якими інтересами вони керувалися, з’ясовуватимуть правоохоронні органи. Будемо починати з оскарження приватизації фабрики. Паралельно будемо працювати над поверненням трудових книжок, які згідно із заявами людей, не хочуть повертати».

 

 Спілкування з людьми показало, що рейдерського захоплення підприємства не було, продовжує Сергій Машковський. За даними правоохоронних органів, мали місце сутички між представники харківського власника і місцевою громадою. Були чутки, що тут стоять озброєні угрупування. Цього тут також немає. Ще одне проблемне питання – очисні споруди підприємства, які  використовувалися власником як важелі шантажу. Питання буде вивчатися, опрацьовуватися, можлива їх передача комунальному підприємству.

 

 Люди переживають за робочі місця, за свої сім’ї. Вони хочуть, щоб їхнє підприємство працювало, щоб вони були законно оформлені, щоб фабрика сплачувала податки до місцевого бюджету і виплачувала їм заробітну плату.

 

 Керівник області звернувся до трудового колективу фабрики з такими словами: «Ми хочемо захистити вас, розібратися в цій ситуації і дати вам можливість працювати законно».

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

 

Версія для друку