Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

В Україні адаптуватимуть світовий досвід у функціоналі е-рецепту

03 Серпня 2018 • 08:46

Кіл-сть переглядів: 268

Е-рецепт стане вагомим кроком у розвитку електронної системи охорони здоров’я. Про це повідомляє Міністерство охорони здоров’я України. Під час семінару щодо підвищення ефективності доступу до лікарських засобів в Україні для фахівців МОЗ, НСЗУ та ДП “Електронне здоров’я” Майкл Греміллон, міжнародний експерт з питань фармацевтичних систем, презентував усі можливі функціональні рішення для інтегрування в систему електронного здоров’я за допомогою е-рецепту.

 

Впровадження електронного рецепту допоможе спростити та удосконалити багато процесів, пов’язаних з плануванням, статистикою та логістикою доступу українців до ліків. Перенесення рецепту в електронну форму спростить багато процесів і, в результаті, пацієнти зможуть отримувати ліки комфортніше та, якщо це потрібно, безперервно.

 

“Е-рецепт – одна із найголовніших складових для безперервного забезпечення пацієнтів ліками. Для МОЗ України е-рецепт стане ефективним інструментом збору статистичних даних для моніторингу відпуску лікарських засобів, планування фінансування програм забезпечення ліками”, – зазначив заступник міністра охорони здоров’я України Роман Ілик.

 

Першим кроком для здійснення поставлених цілей має бути інтеграція до системи ID-коду кожного лікарського засобу: МНН, форми випуску, дозування.

 

Довідково: електронний рецепт – це цифровий аналог рецептів на паперових бланках. У ньому буде вказано, хто виписав рецепт та яку активну речовину призначено пацієнтові. Такий рецепт підписуватиметься електронним підписом. Цей документ одразу потраплятиме в систему, де його зможуть побачити провізори. Пацієнт отримуватиме СМС-повідомлення з номером рецепту, який треба назвати в аптеці. Доступ до електронної системи рецептів буде обмежений.

 

Проект USAID “Безпечні, доступні та ефективні лікарські засоби для українців” (SAFEMed) надає експертну та методологічну підтримку Міністерству охорони здоров’я України, ключовим зацікавленим сторонам та регіонам для посилення фармацевтичної системи в Україні з метою забезпечення прозорості та економічності процесів, що в результаті призведуть до бажаних результатів в українській системі охороні здоров’я.

 

 

 

 

Версія для друку