Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

У Держархіві Житомирської області зберігається прапор із першого «ланцюга єдності» 1990 року

20 Січня 2015 • 12:29

Кіл-сть переглядів: 797

Окрім цінних документів, які свідчать про багато історичних подій та видатних особистостей, пов’язаних із Житомирщиною, у Державному архіві області зберігається один не менш унікальний експонат. Особливий інтерес відвідувачів заходів, які проводяться в установі напередодні державних свят, викликає пошитий вручну синьо-жовтий прапор. Саме він 21 січня 1990 року майорів на вулицях обласного центру, підтримуючи патріотичний дух людей, які взяли участь у ланцюгу єдності від Львова до Києва. Знайти в той час у магазинах національну символіку було практично неможливо, але учасники акції не розгубилися. Активісти купували тканину синього й жовтого кольорів, розрізали і вдома шили прапори. Зараз по всій області збереглося близько десятка таких стягів – свідків подій відродження української державності на початку 90-х років минулого століття.

А цього року 22 січня, у День Соборності України, в Житомирі знову візьмуться за руки ті, хто щиро вболіває за єдність і незалежність нашої Батьківщини. Запрошуємо всіх небайдужих прийти цього дня на вулицю Михайлівську в обласному центрі й разом довести, що в місті бережуть і примножують славні традиції державотворення. Максимальна присутність національної символіки на акції вітається. Натомість просимо обійтися без логотипів і стягів партійних організацій та громадських об’єднань. Мета живого ланцюга єдності – довести, що Українська держава та її народ єдині і саме в цьому наша сила.

 

Після молитви за Україну, що відбудеться у Свято-Михайлівському кафедральному соборі 22 січня о 12.00, всі бажаючі можуть приєднатися до ланцюга єдності, який з’єднає стели Героїв Небесної Сотні біля храму та на майдані імені С.П. Корольова, де й продовжаться заходи з нагоди Дня Соборності України.

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

Версія для друку