Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Про масштаби змін у минулому році та реформи в режимі non-stop – Геннадій Зубко на прес-конференції

24 Січня 2019 • 15:54

Кіл-сть переглядів: 187

Про те, що реформи продовжуватимуться у 2019 році, набирають обертів та масшабів, а також про основні досягнення попередніх років розповів Віце-прем’єр-міністр України – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко під час прес-конференції «Реформи NON-Stop. Масштаби змін» 24 січня.

 

Головним успіхом країни Віце-прем’єр-міністр називає ті досягнення, які стали можливими завдяки децентралізації. Адже це найуспішніша реформа, якій дав старт у 2014 році Президент України Петро Порошенко. Лідери європейських країн також відмічають успішність децентралізаційних процесів в Україні.

 

«Вже 62% населення України проживає в 876 ОТГ. Лідери процесу об’єднання — Хмельницька, Житомирська, Чернігівська, Запорізька, Волинська області. У Хмельницькій та Житомирській області понад 60% території наразі покриті ОТГ. 24 міста обласного значення приєднали до себе громади. У перспективних планах – 1285 ОТГ, і навіть Луганська область спільно з Мінрегіоном розробили перспективні плани об’єднання і для  тимчасово окупованих територій області», — наголосив Геннадій Зубко.

 

За словами Віце-прем’єр-міністра, 2019 рік є дуже важливим, особливо у реалізації другого етапу децентралізації. У 2020 році завершиться об’єднання всіх громад. Децентралізація – це шлях України до Європи, це нова європейська якість життя. Так у 2018 році надходження до місцевих бюджетів, завдяки децентралізації, склали 234 млрд грн, бюджети ОТГ – 21 млрд грн.

 

«Успіх у всіх громад різний: відновлення інфраструктури, розвиток освіти, невеличкі інвестпроекти, а хтось реалізовує масштабні проекти», – зазначає Геннадій Зубко.

 

Завдяки реформі децентралізації на місцях почали створювати ЦНАПи, будувати та відновлювати школи та дитячі садочки за принципами НУШ, нове законодавство дозволило створювати ОСББ, запроваджувати ефективні енергозаощаджуючі технології.

 

«Нова мережа ЦНАПів по всій країні дозволила наблизити та спростити надання адміністративних послуг людей. Наразі працює в громадах за принципом «єдиного вікна» та «прозорого офісу» 775 ЦНАПів, головний критерій яких — 30-ти хвилинна доступність. За 2018 рік місцеве самоврядування отримало додатково дохід в 3,4 млрд за надання адміністративних послуг», – пкцентував Геннадій Зубко.

 

Нагадаємо, що громади ще мають можливість подати заявку до 31 січня 2019 року і скористатися допомогою у створенні ЦНАПів за програмою «U-LEAD з Європою». До 2020 року за підтримки цієї програми у громадах буде створено та модернізовано ще 600 ЦНАПів.

 

За словами Геннадія Зубка, децентралізація дала можливість запровадити нові стандарти і підходи до створення у школах та дитсадках Нового освітнього простору. При створені сучасних НОПів враховуються обов’язкові 4 принципи: енергоефективність, сучасне обладнання, мотивуючий простір і комфорт, інклюзія та безбар’єрність.

 

«У 2017 році створили 115 проектів з Новим освітнім простором, на кінець 2018 року – результат 300 сучасних НОПів. Це яскраві сучасні заклади по всій Україні, в яких навчається понад 120 тисяч дітей», — розповів Геннадій Зубко.

 

Крім того, створюються комфортні умови для навчання кожної дитини. Наразі інклюзивна освіта дає можливість навчатися 70 тисячам дітей, котрі раніше могли очікувати на вчителя лише вдома. Зокрема, це створення інклюзивно-ресурсних центрів по всій країні, відкриття мультимедійних бібліотек.

 

«Лідерство у розбудові інклюзії за Запорізькою, Житомирською, Дніпропетровською, Харківською та Чернігівською областями. Також минулого року Мінрегіон розробив нові ДБН у частині «Інклюзивності будівель і споруд» для всіх маломобільних груп населення. Ця норма забезпечить фізичну доступність до будівель та інфраструктури. Також враховано потреби людей з вадами зору і слуху, чого раніше у ДБН не було передбачено. Головна його відмінність — він стане обов’язковим, раніше ДБН носив лише рекомендаційний характер», — зазначив Геннадій Зубко.

 

Також Віце-прем’єр-міністр розповів про розвиток первинної медичної допомоги на селі. У 2018 році Мінрегіон спільно з МОЗ та місцевою владою виконали масштабну роботу зі створення мережі лікувальних закладів, з відповідними вимогами до приміщень, табелю оснащеності, автомобілів. У всіх регіонах розпочалося будівництво 517 нових сільських амбулаторій.

 

Також Віце-прем’єр-міністр Геннадій Зубко наголосив на тому, що за 4 роки кількість ОСББ зросла у 2,5 рази, з майже 14 тис до 33 тисяч. Результат 2018 року створили 1850 ОСББ. Завдяки впровадженню закону про комерційний облік теплової енергії, людям надали можливість не просто обліковувати енергоспоживання, а й управляти ним за рахунок встановлення будинкових лічильників. Наразі лічильниками оснащено 77,5% житлових багатоквартирних будинків  і 77,7% нежитлових будівель.

 

Наприкінці прес-конференції також виступили координатор сектору енергоефективності GIZ Ukraine, директор проекту «Реформи у сфері енергоефективності в Україні»  Джордж Крістодореску, директор Програми «U-LEAD з Європою» від GIZ Бастіан Файгель та в.о. директора ДУ «Фонд енергоефективності» Юлія Головатюк-Унгуряну. Власним досвідом, який  підтверджує успішність реформи децентралізації, поділилися голова Новопсковської ОТГ (Луганська обл.) Вадим Гаєв та голова правління ОСББ «Гашека-18» Євген Яровий.

 

«2019 рік – непростий, проте, я вважаю, може стати роком можливостей. Багато викликів та багато можливостей. Тож очікуємо на підтримку ОТГ та органів місцевого самоврядування. Цей рік буде ключовим у приєднанні обласних центрів до громад», – резюмував Геннадій Зубко під час прес-конференції «Реформи NON-Stop. Масштаби змін».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Версія для друку