Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Діагностика, профілактика, дослідження – такий пакет безкоштовних послуг гарантує декларація із лікарем

31 Січня 2019 • 14:23

Кіл-сть переглядів: 692

Понад 860 тисяч жителів Житомирщини уже обрали свого лікаря та підписали із ним декларацію. А це – близько 70% населення усієї області.

 

Відтепер вони безкоштовно отримують гарантований пакет медичних послуг, а з 1 липня – понад 50 діагностичних та лікувальних послуг за направленням вашого сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

 

Про це розповів начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Микола Суслик під час інтерв’ю.

 

«Жителі можуть звертатися до сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, якого обрали самі, із будь-якого питання щодо здоров’я. Лікар не лише встановлює діагноз і лікує найбільш поширені хвороби, травми, отруєння, а й консультує щодо здорового способу життя, дає направлення на аналізи, до вузьких спеціалістів, видає довідки. І все це входить до гарантованого пакету послуг, які уже оплачені Нацслужбою здоров’я», – зазначив Микола Суслик.

 

За його словами, наразі Житомирська область посідає 4 місце в Україні за кількістю підписаних декларацій. Вже близько 70% населення області підписали декларації із сімейними лікарями. А це – понад 860 тисяч жителів у селах та містах Житомирщини.

 

Із липня 2018 року комунальні і приватні медзаклади, які підписали договори з Національною службою здоров’я, почали отримувати фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом».

 

На рівні первинної медичної допомоги кожен пацієнт отримує безкоштовно гарантований пакет послуг:

 

  • діагностика та консультація у сімейного лікаря, терапевта чи педіатра – за потреби лікар дасть направлення до фахівця вторинної чи третинної допомоги;
  • аналізи та дослідження:
  1. загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою
  2. загальний аналіз сечі
  3. глюкоза крові
  4. загальний холестерин
  5. вимірювання артеріального тиску
  6. електрокардіограма
  7. вимірювання ваги, зросту, окружності талії
  8. швидкий тест на вагітність
  9. швидкий тест на тропонін
  10. швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити

 

  • спостереження вагітності і діти до 3-х років
  • вакцинація та обов’язкові профілактичні огляди
  • рецепти на ліки, зокрема за програмою «Доступні ліки»
  • візити додому і невідкладна допомога – лікар самостійно визначатиме необхідність візиту до пацієнта додому, залежно від медичних показів. Лікар може дати поради щодо полегшення стану по телефону, а пізніше, під час прийому у закладі направити на аналізи та дослідження, уточнити діагноз та призначити необхідне лікування. Ваш лікар також може викликати екстрену допомогу до хворого, якщо буде така необхідність.
  • паліативна допомога і медичні довідки

 

Начальник управління охорони здоров’я також наголошує, що з 1 липня має запрацювати програма «Безкоштовна діагностика», що включає безкоштовні лабораторні дослідження, обстеження, УЗД, тощо.

 

«За направленням саме сімейного лікаря можна буде пройти рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця, аналізи та діагностичні дослідження в будь-якому медзакладі, який бере участь у програмі. Загалом це 54 діагностичні та лікувальні послуги. Заклади Житомирщини уже готуються вступити з 1 липня у договірні відносини із НСЗУ щодо лабораторно-діагностичного обстеження. Зокреема, Обласний діагностичний центр, який має всю базу для таких обстежень. Жителі області, в яких буде направлення до Центру, отримуватимуть медичні послуги безкоштовно», – розповів Микола Суслик.

 

Із детальним переліком послуг «Безкоштовної діагностики» можна ознайомитись ТУТ.

 

Водночас у жителів, які ще не підписали декларацію виникає питання – чи будуть платними ці послуги для них?

 

МОЗ надає роз’яснення, що медичні послуги сімейних лікарів, терапевтів і педіатрів у комунальних медичних закладах для всіх пацієнтів безоплатні. Адже до червня 2019 року включно всі комунальні медичні заклади, де працюють сімейні лікарі, терапевти, педіатри, будуть отримувати оплати за договором з НСЗУ за пацієнтів, які не підписали декларації та проживають на території обслуговування медичного закладу.

 

Але навіть після цього пацієнтам, які не обрали свого сімейного лікаря або знаходяться у відпустці чи відрядженні, сімейний лікар, надасть безоплатно медичну допомогу у невідкладному стані. Водночас сімейний лікар може запропонувати пацієнтові укласти з ним декларацію.

 

Нагадаємо, що Микола Суслик розповів про телемедицину, яку впроваджують у 5 закладах області, та назвав основні медичні проекти на 2019 рік.

Версія для друку