Указом Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 створено Житомирську обласну військову адміністрацію

Рекомендації жителям Житомирщини під час воєнного стану – у розділі “Більше. Інші рубрики”

Сьогодні Кмитівський музей є справжньою перлиною Житомирщини, – Анатолій Душко на заходах до 100-річчя з Дня народження засновника закладу. ФОТОРЕПОРТАЖ

22 Червня 2022 • 16:46

Кіл-сть переглядів: 419

З нагоди відзначення 22 червня 100 років з Дня народження засновника Кмитівського музею образотворчого мистецтва Йосипа Буханчука на Житомирщині відбулися тематичні заходи, участь у яких взяв начальник Управління культури та туризму Житомирської обласної військової адміністрації Анатолій Душко.

«Радий всіх вітати зі сторічним ювілеєм музею, нашої перлини Житомирщини. Дякую всім, хто долучився та вносить вклад у життя музейної справи. Це велика праця, яка заслуговує на увагу. Ми маємо популяризувати наші музеї, аби виводити на новий рівень культурне життя області, розвивати внутрішній туризм та привабливість регіону», — сказав Анатолій Душко.

Учасники заходів вшанували пам’ять та поклали квіти до могили Йосипа Буханчука в селі Студениця.

 

Після чого відбулося відкриття робочого кабінету (музейної кімнати) Йосипа Буханчука та проведено «круглий стіл», присвячений 100-річчю з Дня народження засновника Кмитівського музею. Серед спікерів «круглого столу» – в.о. директора Кмитівського музею Ярослав Хитрий, директор Житомирського коледжу культури і мистецтв імені Івана Огієнка Микола Покропивний, начальник Управління культури та туризму ОВА Анатолій Душко, представники органів місцевого самоврядування, депутатського корпусу обласної ради, а також колеги Йосипа Буханчука.

 

Учасники заходу ознайомилися з цікавими подіями з життя Йосипа Буханчука та його мистецьким спадком. Зокрема йшлося про історію створення Кмитівського музею. Було зазначено, що спочатку Йосип Буханчук відкрив музей у селі Студениця (у серпні 1973 року). Його перша експозиція, яка налічувала 120 творів, розмістилася у коридорах третього поверху Студеницької середньої школи на 350 м2.

 

Через рік після відкриття музею Колегія Міністерства культури УРСР надали музею звання «Народного». Поява першого музею радянського образотворчого мистецтва, та ще й на селі, викликала вибух відгуків у пресі, по радіо та телебаченню, далеко за межами області та за кордоном. У 1977 році при республіканському огляду музей був нагороджений дипломом 1-го ступеня.

 

Декілька років Йосип Буханчук присвятив збору творів мистецтва. Приміщення середньої школи стали тісні для розміщення зібраної колекції, тож постало питання про будівництво спеціальної будівлі музею, у вирішенні якого ключову роль відіграв Йосип Буханчук, з’єднавши зусилля багатьох колективів – виконавців, проектантів та інших.

 

У 1984 році було завершено будівництво нової картинної галереї-музею в с. Кмитів. А урочисте відкриття музею у Кмитові відбулося 15 травня 1985 року.

 

Під час заходів 22 червня також відбулася презентація картин з колекції музею, репродукції яких у липні 2022 року експонуватимуться в музеї Мазовецьких (м.Плоцьк, Польща).

 

#ЖитомирщинаВражає #КмитівськийМузей #ЙосипБуханчук #100річчя

 

 

Версія для друку